В Спасителния център се борят за живота на поломени от градушка щъркели

STZAGORA.NET

Цели девет тежко ранени щъркела пристигнаха в Спасителния център за диви животни в Стара Загора. Птиците са пострадали от падналите градушки в летните бури, разразили се в Северозападна България. Пернатите са транспортирани до Стара Загора от община Димово, Видинска област.

“Един от деветте щъркела е починал още по време на пътуването. Останалите са с много тежки фрактури и отоци. Птиците са буквално изпотрошени. За съжаление повечето от тях са млади индивиди, във възраст пред излитане. Само един от щъркелите е възрастен представител на вида”, каза Христина Клисурова от Спасителния център. Специалистите от Центъра правят всичко възможно да спасят птиците. “За отбелязване е фактът, че хора продължават да търсят по нивите си птици, паднали от разрушените гнезда”, коментира Любомила Кривошиева, рехабилитатор в Центъра.

Градушките са нормални за този сезон и нанасят щети не само на посевите, но и на различни представители на фауната. В случая обаче говорим за по-широк отзвук, защото щъркелите почти са се “сприятелили” с хората и те тъжат за тях, коментират от Центъра за диви животни.

Петя ИЛИНОВА
-

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн