118 майки от областта трябва да връщат пари за гледане на деца

STZAGORA.NET
В област Стара Загора са издадени 57 разпореждания за неправомерно получени обезщетения за отглеждане на дете от 1- до 2-годишна възраст, което е било настанено в детско заведение, съобщи директорът на Териториалното поделение на НОИ Димитър Щерев. Ревизионни актове пък са съставени на 61 физически лица. Така общият брой на майките става 118.

Ако детето постъпи в ясли преди навършването на 2 години, майката е задължена да подаде декларация до осигурителя (работодателя) си за промяна на обстоятелствата от датата на записването на детето в съответното заведение. Той пък подава декларацията в НОИ, за да се прекрати изплащането на обезщетение. За да се установи кой е виновен за продължаването на плащанията и дали те са изплащани от НОИ или от работодателя, служителите на ТП на НОИ проверяват всеки случай и за по-голяма обективност съставят протокол. Общият брой на децата в областта, посещавали детски ясли преди навършването на 2-годишна възраст, са 2453. Най-много са те в община Стара Загора – 1426.

Общо 51 270 лв. е сумата, която трябва да бъде върната, 41 449 лв. е главницата и 9821 лв. – начислените лихви. Вече са внесени 30 055 лева, или 58.62 на сто. До 25 юли са съставени общо 61 ревизионни акта за 57 192 лева, от които главницата е 43 402 лева, а лихвите – 13 790 лева. Внесени са 22 432 лева. Съставени са и три акта на осигурители в размер на 1679 лева, от които главницата е 1016 лева, а лихвата – 663 лева. Само три от разпорежданията са обжалвани, уточни Димитър Щерев.

Според него е необходима законодателна промяна, с която да се прецизира изплащането на тези надбавки. “От 1 януари тази година в Кодекса за социално осигуряване е добавено, че изплащането на обезщетението се спира и при настаняване на детето в детска ясла. Обикновено в началото повечето деца имат нужда от период на адаптация, боледуват по-често, част от майките изчакват и тогава тръгват на работа. Има такива, които наистина не знаят точно как трябва да постъпят, но има и такива, които съзнателно не уведомяват работодателите си. Наскоро на заседание на Министерския съвет бе предложено да се опростят лихвите на майките, които внесат главницата, но засега няма решение по въпроса”, коментира той.

По думите му, преди да се приключат ревизиите, контролните органи на ТП на НОИ анализират резултатите от проверките в детските заведения и осигурителите и едва тогава се съставят ревизионните актове на виновните.

Таня ИВАНОВА
-

социални бутони


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн