Холандският посланик пусна белоопашат мишелов

STZAGORA.NET

Посланикът на Кралство Нидерландия у нас Н.пр. г-н Карел ван Кестерен посети днес Спасителния център за диви животни в Стара Загора. В града на липите посланикът видя първия дом на семейството лешояди, дарение от холандския зоопарк “Амерсфорт”. Той лично се запозна с легендарния пеликан Груйо и с другите питомци, а след това пусна на свобода един от белоопашатите мишелови, отглеждани в Центъра. Негово превъзходителство сподели, че за първи път в живота си пуска птица на свобода.

След визитата в Стара Загора той замина за Сливен, където даде име на един от “холандските” белоглави лешояди.

“Птицата, която кръсти Негово превъзходителство, е женска и ще се казва Хиерче (бук. превод “лешоядче”). Това е един от белоглавите лешояди, които пристигнаха от Холандия в началото на юни”, каза Елена Кметова, ръководител на проекта “Завръщане на лешоядите в България”.

“С кръщаването на холандската птица стартира дарителска кампания за кръщаване и осиновяване на птиците в проекта. Кампанията цели повишаване на обществената информираност и ангажираност за завръщането на лешоядите в страната ни, както и набиране на средства за закупуване на предаватели. “Определили сме и условни цени. Кръщенето струва 500 лева, а поставянето на предавател за следене на птицата – 1000 лева”, допълни Кметова.

Петя ИЛИНОВА
-

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн