Оставиха в ареста ученика, обвинен в отцеубийство

STZAGORA.NET

“Аз искам за уча много, но направих голяма грешка”, каза в съда Слави Христов

18-годишният ученик от Казанлък Слави Христов, обвинен в убийството на баща си – Иван Христов, остава в ареста. Това реши в петък Окръжен съд – Стара Загора, след като изслуша обвинението, защитата и обвиняемия. Мотивите на съда бяха, че макар Слави да не е осъждан и да е навършил скоро 18 години, заради изключителната хладнокръвност и импулсивната жестокост, с която е действал, представлява опасност и може да извърши друго престъпление.

Срещу единадесетокласника от Професионалната гимназия по лека промишленост и туризъм в Казанлък е повдигнато обвинение по чл.116, ал.1, т.3 във връзка с чл.115, които предвиждат от 15 до 20 години лишаване от свобода, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна.

Защитникът му поиска да бъде взето предвид чистото му криминално минало, младата му възраст и това, че е редовен ученик. Друг мотив на защитата бе, че престъплението е с давност повече от месец (б.р. – 3 месеца и 10 дни до разкриването му) и ако лицето е желаело, можело да се укрие. Единственото желание на обвиняемия бе да продължи да учи за матурите, които му предстоят през следващата учебна година. “Аз искам да уча много, но направих голяма грешка. Аз на себе си не мога да простя. Само Господ може да ми прости”, каза Слави Христов.

Решението на съда може да бъде обжалвано или протестирано в тридневен срок пред Апелативен съд – Пловдив.

На нарочен брифинг в петък директорът на ОДМВР – Стара Загора комисар Алекси Алексиев съобщи, че бащата – 37-годишният Иван Иванов, е обявен за общодържавно издирване на 21 април тази година от съпругата си, която го видяла за последен път на 12 април. Сигналът, че трупът на изчезналия мъж най-вероятно се намира в мазето на кооперацията, в която е живял – на казанлъшката улица “А.С. Пушкин” 4, е подаден в полицията на 20 юли т.г. Трупът е открит сгънат с главата надолу в пластмасов бидон, покрит отгоре с втори бидон, в силно напреднал стадий на разлагане. Мнението на съдебния лекар е, че вероятна причина за смъртта е удавяне или механична асфикция.

По-късно пред полицаи младежът разказал, че на 12 април около 18 часа бил заедно с баща си в избеното помещение. След възникнал спор между двамата Слави спънал баща си. При падането той си ударил главата в бетонния под, получил комоцио и изпаднал в безпомощно състояние. Синът му го напъхал в бидон, намиращ се в помещението, а отгоре го захлупил с друг бидон, в който е имало течност, подобна на старо вино, която се излива в първия бидон. В резултат на положението, в което е оставен мъжът, настъпва и смъртта му.

След извършване на деянието Слави напуснал мазето и го заключил с катинар. След това в продължение на три месеца тийнейджърът ходел на училище, излизал с приятели, карал ваканция, но с никого не споделил за случилото се.

Семейство Христови са българи. Живеели в крайна бедност. В жилището им нямало нито ток, нито вода. Убитият работел като строител, а майката – като чистачка. Според съседи, били добри хора, но синът им проявявал агресия. От ОДМВР уточниха, че преди да навърши пълнолетие е бил клиент на Детска педагогическа стая заради счупено стъкло на автомобил и кражба на автокасетофон. Полицията не разполага с данни, че ученикът е ползвал наркотици.

Славка ДЯКОВА
-gerb

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн