Затлачиха скандала с военните имоти

STZAGORA.NET

Близо сто метра е дълга отсечката с имоти на ул."Св.княз Борис", които чрез заменки и продажби станаха собственост на обръча от фирми.

Скандалът със заменките и продажбите на военни имоти в центъра на Стара Загора, станали собственост на обръч от фирми, е на път да бъде покрит с плесенна забрава. С проблема година и половина се занимаваха две прокуратури – Военно-окръжна прокуратура – Пловдив, и Военно-окръжна прокуратура – София. Впоследствие първата отказа да образува досъдебно производство по една от преписките и я препрати във втората, която пък прекрати досъдебното производство с мотива, че не са събрани доказателства за “виновно поведение на служители от МО”.

Припомняме, че скандалът избухна през есента на 2009 г., когато новоназначеният областен управител Йордан Николов поиска от Областната администрация справки за извършени заменки и продажби на имоти на Министерството на отбраната (МО) в периода 2001-2009 г. Тогава на бял свят лъсна, че шест взаимно свързани фирми са придобили цели отрязъци от централни улици в Стара Загора – по ул.”Св.княз Борис” и по бул.”Митрополит Методи Кусев”. След поредица от публикации, на 15 октомври 2009 г. “Старозагорски новини” изпрати сигнал до Военно-окръжна прокуратура – Пловдив, с копие до Главния прокурор на РБългария Борис Велчев, съдържащ конкретни данни за извършените заменки и продажби на военни имоти преди изборите през 2005 и 2009 г., с молба да бъде извършена компетентна проверка.

Година и половина след сигнала стана ясно, че военна прокуратура е РАЗДЕЛИЛА ЗАМЕНКИТЕ ОТ ПРОДАЖБИТЕ, ВЪПРЕКИ ЧЕ СТАВА ДУМА ЗА ИМОТИ НА ЕДИН И СЪЩИ АДМИНИСТРАТИВНИ АДРЕСИ:

Пример I. През 2005 г. фирма “Тема” ООД със съдружник Венцислав Драганов е придобила от МО чрез ЗАМЕНКИ два имота /магазини 2 и 3/ от 94.85 кв.м и 88.50 кв.м. на ул.”Св.княз Борис” 110, а през 2009 г. – чрез ПОКУПКО-ПРОДАЖБА фирма “Кънстракшън енд рипеър” е станала собственик на имот от 42.26 кв.м /магазин 4/, пак на ул.”Св.княз Борис” 110.

Пример II. През 2005 г. фирма “Тема” ООД е получила чрез ЗАМЕНКИ също два имота /магазин 1 и 2/ от 59.47 км.м и 235.93 кв.м на бул.”Митрополит Методий Кусев” 7, а през 2009 г. фирмите “ДБМ Трейдинг” ЕООД и “Конкордия” ЕООД, представлявани от Михаил Методиев – чрез ПОКУПКО-ПРОДАЖБА са придобили съседните два имота /магазин 3 и 4/ от 141.09 кв.м и 151.52 кв.м, пак на същия административен адрес “Митрополит Методий Кусев” 7.

Нещо повече – в хода на разследването Военно-окръжна прокуратура – София, е установила, чрез използване на вещи лица, извършили тройна почеркова експертиза, че ръкописният текст в графата на офертите “Предлагам да закупя изнесения на търг от Вас имот за сумата в размер на…” при покупко-продажбите на двата имота на бул.”Митрополит Методий Кусев” 7 е бил изпълнен не от собственика на “ДБМ Трейд” и “Конкордия” Михаил Методиев, а от Венцислав Драганов. А текстът за офертата за имота на ул.”Св.княз Борис” 100 е бил изпълнен от Антоанета Димитрова – бивш счетоводител в “ДБМ Трейд”. Поне така е записано в прокурорското постановление, с което се съобщава за прекратяването на досъдебното производство.

Изнесеното по-горе безспорно провокира няколко въпроса:

1. Нима прокурорите не са видели тези факти, а са акцентирали единствено и само върху провеждането на процедурата по покупко-продажбите през 2009 г.?
2. Защо заменките са били отделени от покупко-продажбите, след като става дума за имоти на един и същ административен адрес, и защо военна прокуратура мълчи за ЗАМЕНКИТЕ?
3. ЗАМЕНКИТЕ не са ли били извършени от служители на МО?

Тези въпроси не са риторични и още днес медията ни ги постави по надлежния ред на съответната прокуратура. Но не в това е най-големият проблем.

Припомняме, че Венцислав Драганов и Михаил Методиев са подсъдими по мегаделото срещу Емилия Масларова за реконструкция на Центъра за комплексни социални услуги в Стара Загора. По това дело прокуратурата твърди, че са присвоени 11 млн.лв. Любопитна подробност е фактът, че основният акционер във фирмата, извършила реконструкцията на Центъра – “Стара Загора 2007″ ООД, е “Конкордия” с 99.20%.

Преди две години медията ни, чрез неколкомесечно разследване, с възможности за достъп на информация далеч под прокурорските, сама подреди пъзела на обръча от фирми около Венцислав Драганов и сие и го подаде (с факти и документи) на прокуратурата. Впоследствие бяхме призовавани като свидетел и повече от пет пъти давахме показания във Военно-окръжна прокуратура – София. И какъв е крайният резултат? Към днешна дата – една голяма нула, въпреки очакваните критики в доклада на ЕК.

Материала подготви:
Йовка ВЕЛИКОВА
-gerb

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн