Постоянен арест за шефа на ДАИ и още петима

STZAGORA.NET
Шестимата задържани при операция “Спокойствие”, сред които и шефът на ДАИ – Стара Загора, Ангел Димитров, остават за постоянно в ареста, реши състав на Окръжния съд в Стара Загора. Заседанието продължи до късно вечерта на 19 юли.
Час преди старта му самоотвод си направи разпределеният съдия-докладчик поради служебен ангажимент на съпруга й с един от задържаните. Делото се гледа при закрити врати заради използваните специални разузнавателни средства. Деветимата защитници на задържаните настояха да им бъдат наложени по-леки мерки за неотклонение, но съдия Соня Каменова постанови най-тежката – “задържане под стража”.

Шестимата мъже бяха арестувани на 16 юли т.г. след продължително разследване на “Икономическа полиция” към ОД на МВР – Стара Загора. В момент на получаване на подкуп от 7200 лв. са били задържани двама служители на Агенция “Пътна инфраструктура” /АПИ/ – Николай Василев и Георги Апостолов. Парите са им били предадени от транспортния шеф на “Пи Ес Ай” Стоян Михов и Динко Динев от фирмата-подизпълнител на ЛОТ 2 на автомагистрала “Тракия” – “Експрес супертранс”.

Четворката е била засечена в заведение в с.Тракия, община Опан. След обиск в офиса на АПИ са намерени и иззети още 16 000 лв., за чийто произход липсва обяснение.

Според събраната информация от година съществувала корупционна схема. По 100 лв. месечно, тоест т.нар. “данък спокойствие”, прибирали държавни служители от АПИ и ДАИ, за да не обръщат внимание на претоварените с инертни материали камиони.

Постоянно в ареста остават и началникът на ДАИ – Стара Загора, Ангел Димитров и колегата му главен инспектор Диан Славов. Срещу тях двамата и служителите на АПИ ще бъдат повдигнати обвинения за получаване на подкуп, а срещу представителите на фирмите-подизпълнители – за даване на подкуп.

По време на задържането на Ангел Димитров му е прилошало и той беше настанен за лечение в МБАЛ “Киркович”. Лекарите обаче са преценили, че здравословното му състояние позволява той да присъства на заседанието на съда на 19 юли.
Решението на Окръжния съд може да бъде обжалвано в 7-дневен срок пред Апелативен съд – Пловдив.

Славка ДЯКОВА
-

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн