Община Стара Загора ще обжалва национализацията на МБАЛ “Киркович”

STZAGORA.NET
“Категорични сме, че ще обжалваме решението на Oбщото събрание на акционерите на МБАЛ “Киркович” от 14 юли, в което бе вдигнат уставният капитал на държавата и бяха намалени наполовина акциите на общините в областта. Така най-големият акционер – Община Стара Загора, вече ще има 11.40% акции вместо досегашните 22.11%. Всичко е в ръцете на юристите от Общината, ползваме и консултации на водещ адвокат по търговско право. Срокът за обжалване е 14-дневен и до идната сряда ще сме внесли аргументите си в съда.” Това каза за медията ни Тенчо Руканов, председател на Общинския съвет на Стара Загора.

Вторият по големина акционер от общините – Казанлък, също ще обжалват. Според Руканов всички несъгласни от останалите общини могат да се включват поетапно. По-важно е да има в законно установения срок стопиране на решението.

Припомняме, че МЗ тихомълком осъществи отдавна замисления сценарий под носа на 11-те общини от Старозагорска област, които притежават 49% от дяловете на дружеството. След провалилото се заради липса на кворум Общо събрание на 30 юни, то бе проведено на 14 юли, когато МЗ еднолично си увеличи собствеността в болничното заведение от 51 на 74.73%. С редуцирания дял от 25.27%, общините де юре ще бъдат лишени от законовите възможности за вземане на важни решения за най-голямата в областта болница, строена с техни пари.

Пред медията ни председателят на РС на БЛС д-р Светослав Стоименов потвърди, че е имало и за други болници в България подобни, но неуспешни ходове на държавата, чрез вдигане на уставния капитал да се елиминират общините.

Дани МИЛЕВА
-

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн