Вградените в храма “Света Троица” гюллета кътат мрачния спомен за избитите старозагорци

STZAGORA.NET
Стените на старозагорския храм “Света Троица” (в който привечер се отслужи Заупокойна литургия в памет на жертвите, избити от ордите на Сюлейман паша преди 134 години) и до днес пазят мрачния спомен за зверското клане през 1877 г. Тогава само в двора на църквата са избити над 2500 старозагорци, а в малката уличка, водеща към него – повече от 1000. Освен това божата обител е била и подложена на мощен артилерийски обстрел. “По онова време дворът на днешното VII основно училище “Митрополит Методий Кусев” е бил дол, а на мястото, където е бензиностанцията под стадион “Берое”, е имало възвишение. Именно на високото армията на Сюлейман паша решава да разположи своите оръдия… В долчинката пък голяма част от местното население е потърсило спасение. Затова и става лесна мишена за Сюлеймановите топове!…”, разказа отец Стефан Чалъмов от храма “Света Троица”.

По време на обстрела куполът на светата обител е разрушен изцяло, останали са само стените. След края на Руско-турската война, благодарение на радолюбиви старозагорци, храмът е съграден наново. По време на строежа в западната стена (тази, която днес гледа към училището!) са зазидани три гюллета. “Тези гюллета са автентични, а не реплики или музейни експонати. Освен че пазят спомена за клането, те от своя страна трябва да напомнят за тези, които не са се побояли да дадат живота си, за да запазят вярата си…”, допълни божият служител.

Петя ПАВЛОВА
Б.Р. Подробности от днешните събития, посветени на кървавия 19 юли 1877 г., очаквайте в следващия брой на “Старозагорски новини”

-vvv

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн