Две деца с комоцио след падане от люлки

STZAGORA.NET

Опасните люлки в Градската градина изглеждат наистина много първобитни.
*
Две деца с комоцио само за два дни постъпиха на лечение в Неврохирургията на МБАЛ “Проф. д-р Ст. Киркович” в Стара Загора, след като паднаха от опасни детски люлки, съобщи завеждащият отделението д-р Веселин Попов.

“Слава Богу, травмите не са тежки. Дечицата са с мозъчно сътресение и са на лечение при нас. Вчера приехме 4-5-годишното момченце. Днес ще изпишем гостенчето от Америка, което преди три три падна от люлката (б.р. – в парк “Пети октомври” под Художествената галерия в Стара Загора) върху асфалта. Тя освен комоцио има и спукан череп. Не се нуждае от хирургическа интервенция”, коментира пред медията ни д-р Попов.

Според него лятото е сезонът на пострадалите деца-”каскадьори”, които почти ежеседмично били приемани в Неврохирургията. Понякога обаче, освен мозъчно сътресение, контузиите се оказвали и по-сериозни. По щастлива случайност в последните години няма фатален случай.

За разлика от Европа, където люлките и катерушките са максимално обезопасени, в България, в частност и Стара Загора, много от детските съоръжения са стари, ръждясали и опасни. Някои от тях са на по 30 и нагоре години, от времето на соца. Само блажната боичка не ги прави ергономични и безопасни. А най-лошото е, че са разположени върху асфалтови площадки.

Като европейска държава, България е длъжна до 2013 г. да въведе всички тези съоръжения да отговарят на европейските стандарти за безопасност – височина на катерушките, противоударна настилка и т.н. Опасните – да се демонтират.

Очакваме Общината да отговори колко от тези съоръжения са проверени, колко са лицензирани и ако не – кога ще се случи това.

Дани МИЛЕВА
-

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн