Недоказани реститути лишиха над 2000 старозагорчета от море

STZAGORA.NET

Равда, плажът. Снимка debol, Panoramio

Неизвестни лица, използващи едрогабаритна техника, са разрушили почивната база на Старозагорския ученически лагер в с.Равда, Бургаско, въпреки наличието на държавна охрана. Извършителите се издирват, съобщиха за “Старозагорски новини” от Министерството на образованието, младежта и науката (МОМН).

Повод да се заинтересуваме за съдбата на лагера беше тревожен сигнал в началото на юни т.г. от директора на Дома за деца, лишени от родителска грижа “Теофано Попова” Рилка Иванова. При посещението й по друг повод в с.Равда директорката е станала свидетел на вандалско разбиване на почивната база.

Повече от 30 години при капацитет 340 деца на смяна от 1 юли до 31 август, т.е. над 2000 ученици, почиваха на черноморския бряг. Въпросният социален дом също е направил резервация за това лято, която впоследствие е отказана.

Като собственост на бившия Окръжен народен съвет, след закриването на тази структура през 1987 г. Старозагорският лагер в Равда преминава на отчет на Министерството на образованието, но до миналото лято се ползваше от учениците от областния град.

Точно след един месец на поставеното от “Старозагорски новини” официално питане относно неправомерни действия на външни лица в почивната база “Равда – Стара Загора” Министерството на образованието, младежта и науката ни отговори дословно:

“Посочената почивна база е собственост на “Ученически отдих и спорт” ЕАД – търговско дружество, едноличен собственик на капитала на което е държавата, представлявана от министъра на образованието, младежта и науката.

Както и към останалите имоти на посоченото дружество на територията на с. Равда, община Несебър, към почивна база “Равда – Стара Загора” има претенции от страна на трети лица, претендиращи собственост върху части от терените, включени в базата, въз основа на извършена реституция.

С оглед предотвратяване на посегателства от страна на трети лица върху почивните си бази, през последните няколко години дружеството “Ученически отдих и спорт” ЕАД е принудено да ангажира охрана за всички свои обекти на територията на с. Равда, включително и частни охранителни фирми.

На 29.04.2011 г., независимо от наличието на охрана, външни лица, придружавани от едрогабаритна строителна техника, са нахлули на територията на базата, като до пристигане на полицията са разбили портала, разрушили са част от столовата и от двуетажен почивен блок.

След намесата на полицията техниката е напуснала базата, като във връзка със случая е образувано досъдебно производство.

Същевременно “Ученически отдих и спорт” ЕАД е предприело действия за защита по съдебен ред на правото си на собственост върху почивна база “Равда – Стара Загора”.

Очакваме ангажираните със случая правоохранителни институции да установят извършителите на деянието и те да понесат своята отговорност, за да спрат набезите срещу ученическите почивни бази на територията на с. Равда, община Несебър.”

Писмото-отговор е подписано от Красимир Вълчев, главен секретар на Министерството на образованието, младежта и науката.

По всичко личи, че старозагорските ученици дълго ще “очакват Годо”.

Росица РАНЧЕВА
-

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн