Петима от операция “Трансферите” остават зад решетките

STZAGORA.NET

Тарторът на групата бил болен от параноична шизофрения

Постоянна мярка за неотклонение “задържане под стража” постанови днес състав на Окръжен съд – Стара Загора, за петимата задържани при специализираната полицейска операция под кодовото наименование “Трансферите”. Операцията бе осъществена на 7 юли тази година.

42-годишният Мирослав Караджов е обвинен по чл.321, ал.3, т.1 от НК за организиране и ръководене на престъпна група, извършваща компютърни измами и пране на пари. Пред съда адвокатът му представи свидетелство, че страда от параноидна шизофрения, но не се води на отчет в Психодиспансера.

Останалите четирима – Константин Георгиев, Светлин Добрев, Драгомир Стоянов и Янко Къзлачев, са обвинени по чл.321, ал.3, т.2 за участие в престъпната група. Караджов може да получи между 5 и 15 години лишаване от свобода, а останалите четирима – между 3 и 10 години.

Назначените служебни защитници настояваха за по-леки мерки – парична гаранция или домашен арест. Те изразиха недоволство от това, че са успели да се запознаят едва с първия от общо осемте тома материали по делото.

Мотивите на съда за постановяването на най-тежката мярка за неотклонение бяха, че лицата могат да се укрият или да извършат друго престъпление. Решението може да бъде обжалвано в 3-дневен срок пред Апелативния съд в Пловдив.

Припомняме, че според оповестената от полицията информация, участниците в групата незаконно са придобивали данни за сметките на чуждестранни физически и юридически лица, като използвали редица слабости в защитата на банковите институции или непредпазливост на клиентите. След като се сдобивали с ценната информация, те нареждали парични преводи чрез интернет-банкиранe към банкови сметки, открити в български банки на името на подставени лица – криминално проявени, хора в тежко материално състояние или психично нестабилни. Доказаните щети са в размер на 160 000 лева.

При операцията са извършени претърсвания на шест адреса и два автомобила, използвани от задържаните. Криминалистите са открили и иззели множество банкови документи, документи на автомобили, копия на лични карти, преносими и настолни компютри, мобилни телефони, флаш-памети и др.

Славка ДЯКОВА
-vvv

социални бутони


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн