Жегата напълни Спешното с психичноболни

STZAGORA.NET
“Само в съботното ми дежурство през Спешното отделение на МБАЛ “Проф. д-р Стоян Киркович” бяха доведени трима пациенти с психични заболявания – каза за “Старозагорски новини” д-р Милена Василева, шеф на отделението. – Жегата отключва агресията със страшна сила у психичноболните хора и това е причината те да бъдат доведени от органите на реда в отделението. Учудващо, според нея, не е имало сигнали за колабирали от високите юлски температури. Не се сбъднали и прогнозите за инциденти на летището в Стара Загора, където се проведе уникалното авиорокшоу, доволни са екипите от ЦСМП в Стара Загора.

Синоптиците предупредиха за горещия фронт, който ще залее страната, а Старозагорски регион е сред 9-те области с код “жълто”. Той се обявява, когато температурата на въздуха се вдигне над 34 градуса. Код “оранжево” пък сигнализира, че термометърът може да скочи до 38-40 градуса. За първите дни на работната седмица кодът за региона си остава “жълт”.

Дежурните екипи от ЦСМП през неделния ден информираха за малко на брой повиквания от прегрели граждани. Като вероятна причина те сочат липсата на трудови ангажименти през почивните дни, през които хората си стоят или у дома на хладно, или разпускат край водоеми или в планината. Немалка част се “спасяват” от жегата в откритите басейни по места.

Лекарите отново предупреждават възрастни, хроничноболни и малки деца да са у дома си през горещите часове на деня. Голяма част от хората с психични заболявания са вън от специализираните здравни заведения, не вземат нужните медикаменти и от високите температури стават зли и агресивни, способни са на жестокост и са опасни. Лекарите съветват гражданите, ако забележат подобни хора, веднага да се обадят за помощ на тел. 112.

Дани МИЛЕВА
-

бутон за сайт


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн