Престъпна група за компютърни измами и пране на пари бе разбита при операция „Трансферите” в Стара Загора

STZAGORA.NET
Спецакцията е проведена под ръководството на Окръжната прокуратура. Задържани са четирима. Петият член на бандата се издирва; Установените до момента щети, нанесени от престъпните действия на групата, възлизат на около 160 000 лева.

Служители на ОДМВР-Стара Загора проведоха специализирана полицейска операция за неутрализиране на организирана престъпна група, занимавала се с компютърни измами и пране на пари. Акцията под кодовото наименование „Трансферите” е осъществена под прякото ръководство на Старозагорската окръжна прокуратура.

Криминалистите започнали разследване, след като стигнали до информация, че група от няколко души участва в схема за пране на пари, придобити по престъпен начин в САЩ и страни от Европейския съюз, предимно Германия и Холандия.

Като използвали редица слабости в защитата на банковите институции или непредпазливост на клиентите, участниците в групата незаконно придобивали данни за сметките на чуждестранни физически и юридически лица. След като се сдобивали с ценната информация, те нареждали парични преводи чрез интернет-банкиранe към банкови сметки, открити в български банки на името на подставени лица – криминално проявени, хора в тежко материално състояние или психически нестабилни. Непосредствено след осчетоводяване на преводите клиентите на българските банки изтегляли паричните средства и ги предавали на участници в престъпната схема – на ръка или чрез компании, извършващи парични преводи, ги изпращали към други държави. Установените до момента щети, нанесени от престъпните действия на групата, възлизат на около 160 000 лева.

В хода разследването са установени лицата, откривали сметки в лева и валута (щатски долари и евро), по чиито сметки за периода от септември 2010 г. до юни 2011 г. са постъпили големи суми пари – над 30 000 USD и около 50 000 EUR. Част от тях били изтеглени непосредствено след получаването им. След запитване от страна на българските правоохранителни органи до европейските им партньори, в дирекция “Международно оперативно сътрудничество” – Европол постъпила информация за задържани български граждани, които откривали сметки в германски банки. Те били използвани за същата цел – по тях да бъдат превеждани суми, незаконно придобити по същата схема. По този начин са получили сумата от 46 000 евро. За единия от задържаните извън страната българи – М.К. (42 г.), е установено, че е част от неутрализираната днес организирана престъпна група.

При операцията са извършени претърсвания на шест адреса и в два автомобила, използвани от задържаните. Криминалистите са открили и иззели множество банкови документи (нареждане-разписки; договори за откриване на банкови сметки; договори за предоставяне на платежни услуги; пълномощни; пликове с лого на банки, съдържащи пароли за интернет-банкиране, картончета с изписани номера на банкови сметки), документи на автомобили, копия на лични карти, преносими и настолни компютри, мобилни телефони, флаш-памети, сумата от 550 евро и др.

Към момента при операция „Трансферите” са задържани четирима – М.К. (42 г.), К.Г. (35 г.), С.Д. (27 г.) и 39-годишната М.Ж. Установена е самоличността и на пети участник в групата, който е обявен за общодържавно издирване.

Предстои на М.К., К.Г., и С.Д. да бъде повдигнато обвинение за организиране и участие в престъпна група, извършваща компютърни измами и пране на пари. След изтичане на 24-часовите мерки за задържане прокурор ще разгледа удължаването им, след което до Старозагорския окръжен съд ще бъде изготвено искане за вземане на мярка за неотклонение “задържане под стража”.

Действията по разследването продължават.

Говорител на ОД МВР: Цв. Рандева
-gerb

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн