Джеймс Уорлик аплодира “Рапсодия в синьо” в Стара Загора

STZAGORA.NET
С “Рапсодия в синьо” на Джордж Гершуин завърши концертът в залата на Старозагорската опера на 5 юли по повод Деня на независимостта на Съединените американски щати. Сред публиката бе и посланикът на САЩ у нас Н.Пр. Джеймс Уорлик, с чието съдействие творбата на американския композитор бе освободена от авторски права.

Областният управител Йордан Николов, под чийто патронаж се проведе концертът, заедно със заместника си Димитър Драчев и заместник-кмета проф. Димитър Динев, посрещна дипломата пред централния вход на оперния театър. Първите му думи бяха – “Обещах ви, че ще се върна!”.

Новото гостуване стана по покана на директора на Операта Красимир Къшев. Той разказа, че творбата е прозвучала на старозагорска сцена само веднъж през 1963 г., но като част от балетна постановка. В класически вариант – от пиано и оркестър, се изпълнява за първи път.

Посланик Уорлик изслуша концерта на италианския пианист Симоне Пиониери и младата флейтистка от Латвия Айва Елсина, в компанията на домакините и Шери Кенесън – Хол, аташе по въпросите на културата и образованието в американското посолство.

В първата част на концерта младият пианист показа виртуозност в изпълнението по свои аранжименти на “Фиона рагтайм – Котката”, три песни на Джордж Гершуин и “Фантазия Моцартиана”.

Във втората част на концерта прозвучаха три части от Сюита за класическа флейта и джаз-пиано на друг американски композитор – Клод Болинг. Музикалното събитие достигна кулминацията си с култовата творба “Рапсодия в стил блус”, по-известна като “Рапсодия в синьо”, поднесена брилянтно от Симоне Пиониери със Старозагорския симфоничен оркестър под диригентството на маестро Къшев.

В антракта американските дипломати разгледаха изложбата с фотографии от Света гора – Атон на Славчо Славов, подредена във фоайето на Операта. На тръгване областният управител Йордан Николов изрази надежда, че Джеймс Уорлик отново ще посети Стара Загора, на което посланикът отговори – “Поканете ме”. (СН)

Подобна тема: Посланик Джеймс Уорлик пусна на свобода птица от Спасителния център на „Зелени Балкани“
-

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн