Старозагорските старейшини увеличиха с 10 лв. “такса паяк”

STZAGORA.NET
За преместването на неправилно паркираните автомобили в Стара Загора със специалното съоръжение, известно като “паяк”, бе увеличена таксата от 30 на 40 лева, а ако преместването се преустанови на място, се заплаща 20 лв. Това бе одобрено единодушно от 43-ма общински съветници на заседанието от 30 юни т.г. при обсъждане на чл.22, ал.1 от Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община Стара Загора, в който бе добавена и още една точка 3 – за принудително задържане на неправилно паркирани пътни превозни средства (със скоби) ще се заплаща такса 15 лв.

Увеличаването на сумите се налага с оглед на разходите, които Общината заплаща за поддръжка на “паяка” и на скобите, както и за повишаване на общинските приходи.

Почти без мотиви старейшините стопираха приемането на първо четене на “Наредба за обществения ред при използване на превозни средства и общи площи на територията на Община Стара Загора”. Нейните основни изменения касаят т.нар. “зелена зона”, която се разширява на север до ул. “Августа Траяна” – на юг – до бул. “Славянски”, включително и Автогарата, на изток опира до бул. “Патриарх Евтимий” и на запад – ул.”Св. Отец Паисий”. В границите на “Зелена зона” 24 места са за кратковременно платено паркиране, 22 – за забранено паркиране и “закопчаване”, и 34 места – забранени за паркиране, от които автомобилите ще бъдат принудително отстранявани.

“Наредбата уточнява понятията такса и глоба – каза за медията ни ресорният зам.-кмет Белчо Белчев. – Ако нарушителят бъде глобен за това, че спира неправилно, не можем да го санкционираме затова, че е паркирал неправилно, защото и двете са наказания. Т.е. не може за едно и също административно нарушение да се наложат две наказания, тъй като глобата и актът са административни наказания. Глобата е за това, че шофьорът не е спазил знак еди-кой си и е паркирал неправилно. Таксата се прилага, че му се “закопчава” или премества колата.

В Наредбата е уточнено кога се счита, че колата е вдигната и трябва да се плати таксата. Така нареченият процес на репатриране започва от момента, в който са поставени и четирите колана на паяка. Щом те са поставени, се счита, че автомобилът е вдигнат, независимо че още е на платното или на тротоара. Той няма да бъде освободен на място, дори гражданинът да дойде и да настоява за това.”

В продължение на повече от месец голяма група от специалисти са работили по новата Наредба, но за приемането й на първо четене гласуваха 22 общински съветници, а 16 се въздържаха.

“Въпреки че са осигурени необходимите средства за въвеждане в действие на новата наредба, общинските съветници не я гласуваха и ние сме с вързани ръце! – каза г-н Белчев. – Затова нека шофьорите и гражданите не се сърдят на общинската администрация!”

Росица РАНЧЕВА
-

социални бутони

2 коментари on “Старозагорските старейшини увеличиха с 10 лв. “такса паяк””

  • Dimitar Enev wrote on 20 юли, 2011, 18:56

    От къде на къде? След като няма достатъчно паркоместа (за сметка на ненужно широките тротоари) къде дапаркираме? По клоните на дърветата? Откъде накъде ни таксуват по 0,50 лв за 30 минути за паркиране при положение, че никой не ти пази автомобила? Безобразие!

  • Дес wrote on 26 юли, 2011, 14:21

    „ненужно широки тротоари“?!! интересно как един пешеходец няма, който да сподели подобно виждане на автомобилист…!! 


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн