Старозагорските старейшини увеличиха с 10 лв. “такса паяк”

STZAGORA.NET
За преместването на неправилно паркираните автомобили в Стара Загора със специалното съоръжение, известно като “паяк”, бе увеличена таксата от 30 на 40 лева, а ако преместването се преустанови на място, се заплаща 20 лв. Това бе одобрено единодушно от 43-ма общински съветници на заседанието от 30 юни т.г. при обсъждане на чл.22, ал.1 от Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община Стара Загора, в който бе добавена и още една точка 3 – за принудително задържане на неправилно паркирани пътни превозни средства (със скоби) ще се заплаща такса 15 лв.

Увеличаването на сумите се налага с оглед на разходите, които Общината заплаща за поддръжка на “паяка” и на скобите, както и за повишаване на общинските приходи.

Почти без мотиви старейшините стопираха приемането на първо четене на “Наредба за обществения ред при използване на превозни средства и общи площи на територията на Община Стара Загора”. Нейните основни изменения касаят т.нар. “зелена зона”, която се разширява на север до ул. “Августа Траяна” – на юг – до бул. “Славянски”, включително и Автогарата, на изток опира до бул. “Патриарх Евтимий” и на запад – ул.”Св. Отец Паисий”. В границите на “Зелена зона” 24 места са за кратковременно платено паркиране, 22 – за забранено паркиране и “закопчаване”, и 34 места – забранени за паркиране, от които автомобилите ще бъдат принудително отстранявани.

“Наредбата уточнява понятията такса и глоба – каза за медията ни ресорният зам.-кмет Белчо Белчев. – Ако нарушителят бъде глобен за това, че спира неправилно, не можем да го санкционираме затова, че е паркирал неправилно, защото и двете са наказания. Т.е. не може за едно и също административно нарушение да се наложат две наказания, тъй като глобата и актът са административни наказания. Глобата е за това, че шофьорът не е спазил знак еди-кой си и е паркирал неправилно. Таксата се прилага, че му се “закопчава” или премества колата.

В Наредбата е уточнено кога се счита, че колата е вдигната и трябва да се плати таксата. Така нареченият процес на репатриране започва от момента, в който са поставени и четирите колана на паяка. Щом те са поставени, се счита, че автомобилът е вдигнат, независимо че още е на платното или на тротоара. Той няма да бъде освободен на място, дори гражданинът да дойде и да настоява за това.”

В продължение на повече от месец голяма група от специалисти са работили по новата Наредба, но за приемането й на първо четене гласуваха 22 общински съветници, а 16 се въздържаха.

“Въпреки че са осигурени необходимите средства за въвеждане в действие на новата наредба, общинските съветници не я гласуваха и ние сме с вързани ръце! – каза г-н Белчев. – Затова нека шофьорите и гражданите не се сърдят на общинската администрация!”

Росица РАНЧЕВА
-enl

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн