Общинската администрация залага на тролеите

STZAGORA.NET
На сегашната сесия Общинският съвет на Стара Загора трябва да приеме един от предложените четири варианта по проект “Разработване на пакет документи, насочени към модернизация и развитие на устойчив градски транспорт в Стара Загора”. След консултации с редица експерти, в това число и на работна среща във Варна с участието на представител на управляващия орган – Министерството на регионалното развитие и благоустройство (МРРБ), на Европейската комисия и на консултантите, Общинската администрация предлага за обсъждане Вариант 2б на стойност 13.5 млн. евро.

Той предвижда закупуване на 14 тролейбуса и нова аварийна кола; рехабилитация на контактната мрежа; изграждане на рампи за инвалидите; продължаване на тролейбусната линия до кв. “Зора”; полагане на 14 000 кв.м пътна хоризонтална маркировка; изпълнение на 10 км велоалеи; монтиране на тротоарни лампи; поставяне на антипаркинг колчета по тротоарите, както и рехабилитация и модернизация на 119 съществуващи автобусни спирки.

“На срещата във Варна Европейската комисия заяви, че спирките не са предмет на европейската програма, т.е. сами трябва да се справим с привеждането им в изискан вид – сподели за медията ни ресорният зам.-кмет Белчо Белчев. – Вместо предложената телематика за 8 милиона евро, да се включи само автоматичната система за таксуване и драстично да се намали цената на този компонент.

Нашите консултанти искат да ни убедят, че интегрираният градски транспорт обхваща всички превозни средства и затова държат да има и автобуси. Считаме за правилно да се заложи максимално на екологичния транспорт, каквато е европейската и световната директива. За пример в Плевен 86% са тролейбусни превози (при 25% за Стара Загора) и само 14% автобуси, като и тях искат да заменят с нова контактна мрежа, ново депо, рампи, подходи към спирките и т.н.
Ако предложението на администрацията се приеме, трябва много прецизно да се помисли какво точно да се предвиди в рамките на 13.5 млн. евро. Пари за втори етап, каквито варианти има в другите сценарии, няма осигурени.”

Росица РАНЧЕВА
-vvv

бутон за споделяне

1 коментар on “Общинската администрация залага на тролеите”

  • Дес wrote on 30 юни, 2011, 12:42

    това добре. страхотно дори, ако се осъществи.
    сега ще чакаме, като в други европейски градове, да направят транспорта и безплатен. 


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн