Пак гледаха мегаделото срещу Вихър Марков

STZAGORA.NET

Вихър Марков

Стана известно, че още един свидетел в процеса е починал
За пореден път Окръжният съд гледа мегаделото срещу старозагореца Вихър Марков, обвинен в организиране и ръководене на престъпна група за източване на милиони левове ДДС. Делото е в съда от три години и беше отлагано над 20 пъти заради неявяване на свидетели, някои от които вече са покойници.

Днес съдът реши да допусне втора финансово-икономическа експертиза, поискана от подсъдимия. Така, въпреки протеста на прокурора Алексей Ангелов, беше удовлетворено изричното желание на Марков и защитника му за експертизата, като едното от вещите лица да бъде дипломиран икономист.

На заседанието се яви само един от призованите шестима свидетели – Николай Георгиев от Варна. Днес стана известно, че един от призованите – Евгени Янев, е поредният починал свидетел в хода на проточилото се дело.

В началото председателят на съдебния състав – съдия Уруков, представи писма от Агенцията по вписванията в Бургас, от ТД на НАП – Стара Загора и София, които страните приеха като доказателства.

Свидетелят Николай Георгиев отговори на въпросите на обвинението за придобиването и експлоатирането на фирма “Интерпак” ООД, както и каква е връзката му с Вихър Марков. Той обясни как Марков го е запознал с лицето Владимир Демирев. Същият прехвърля фирмата си “Интерпак” ООД чрез нотариус от Стара Загора на негово име, а обвиняемият му е казал, че занапред ще работят заедно. Съвместната им “работа” се състояла в това Георгиев да попълва фактури с текстове, предоставяни от Вихър Марков. Последният е давал около 14-15 лв. месечно за транспорт до Бургас на Георгиев, където той се отчита в ТДУ. През 2001 г. свидетелят разбира, че фирмата му има големи финансови задължения, и се обръща към Марков за изясняване на проблема. Същият обещава да намери човек, на когото да я прехвърли. След 3 години, когато Георгиев е призован в следствения отдел на полицията в Бургас, разбира, че фирмата още функционира и продължава да се води на негово име…

Свидетелят потвърди пред съда и схемата на измамите: продаваш без фактура, а купуваш с фактура от твоя фирма, регистрирана по ДДС. След като парите се “превъртят” през няколко подобни фирми, като за “услугата” се заделя определен процент – накрая се възвръща целият ДДС.

Вихър Марков се счита за родоначалник на ДДС-измамите. Той бе арестуван от антимафиотите през април 2006 г. Като помагачи бяха уличени и други лица, които под негово ръководство са съставяли документи с невярно съдържание, отразяващи фиктивна счетоводна дейност на над 50 фирми. С тези документи са били източени над 15 милиона лв. по ДДС.

Той вече е осъждан за подобно престъпление. Наказанието е било 11 месеца затвор за прикриване на данъци за над 2 милиарда неденоминирани лева.
Съдебното заседание продължава и днес.

Виолета БОНЧЕВА
-

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн