В Чирпан откриват паметник на войводата Костадин Нунков

STZAGORA.NET
В 18 часа в петък в Чирпан ще бъде открит паметник на войводата Костадин Нунков на мястото, където е била родната му къща. На тържеството освен граждани и ръководителите на общината ще присъства и зам.-председателят на Централното ръководство на ВМРО-БНД Ангел Джамбазки.

За Костадин Нунков историята е оставила не много страници. Роден е през 1877 г. и е първият чирпанлия, който става четник в Македония. Той е връстник и приятел с младия Яворов, с когото учат заедно в Пловдив. В пловдивската гимназия “Александър I” попадат под влиянието на “ученици, изключени от Солунската гимназия, които насаждат там бунт срещу тиранията над Македония”, свидетелства сестрата на Костадин Нунков, Райна Дешковчева.

Едва седемнадесетгодишен, Нунков заминава с чета в Македония и взима участие в Мелнишкото въстание. Силно впечатлен от постъпката му, Яворов моли приятеля си Неделчо Гарванов да му изпрати портрет на Костадин Нунков в четническа униформа.

След завръщането си от Македония, Нунков пребивава няколко месеца в Швейцария, където в средите на руските революционни емигранти изучава минноподривното дело.

Няколко пъти влиза с чети в Джумайско, Ахълчелебийско, Дедеагачко, Гюмюрджинско. През 1904 г. е определен за ръководител на Кумановския революционен район. Обградена от турска потеря край чифлика “Котлибек”, на 12 февруари 1905 г., неговата чета води петчасово ожесточено сражение, в което загиват всички четници заедно със своя воевода Костадин Нунков. Героичната смърт го застига едва на 28 години.

Стилияна КАМБУРОВА
-

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн