22 юни – никой не е забравен, нищо не е забравено!

STZAGORA.NET
22 юни 1941 година… Минали са 70 години от този страшен ден, когато рано сутринта съветските граждани разбраха, че фашистка Германия нападна страната им. Пет години жестока, кръвопролитна война, милиони убити, хиляди изпепелени градове и села, безброй деца – сираци. Жива ли е народната памет?

„Никой не е забравен и нищо не е забравено” – под този надслов учениците от СОУ „Максим Горки” представиха създаден от тях мултимедиен продукт, с който на 9 май поздравиха ветераните в тържествена празнична обстановка. Сред почетните гости бяха двама първи секретари на Посолството на Русия в България – генерал Аксьонкин и г-н Метьолкин, който е и представител на Министерството на образованието и науката. Като руска гражданка бях изпълнена с особена благодарност към учениците. Всеки, който поне веднъж е бил в Москва на 9 май, е разбрал, че този ден е наистина всенароден празник за руснаците. Ден на помен, на нестихваща болка и мъка за милионите загинали роднини, но и Ден на огромна общонационална гордост за страната си, за народа си, за силата на руския дух, за неговата интернационална солидарност в името на Общата Победа.

И тук, далеч от нашата Родина, всяка година на 9 май ние се събираме пред Паметника на Съветския воин в парк Аязмото заедно с българските антифашисти, за да отдадем заслужена почит на ветераните. Всички ние сме съмишленици, които знаем много за тази страшна война и всеки от нас е наясно, защо подобен ужас не бива никога да се повтори. Изключително важно е обаче младото поколение да разбира и да знае как и на каква цена е извоювано мирното време, в което живеем.

Подготвяйки този мултимедиен продукт, учениците са прочели и осмислили много материали. Сигурна съм, че те няма да бъдат забравени никога от тях. Стихове и кадри от хрониката, пропити с болка, страдания, ужас, глад, смърт, зверства на фашистите – те не могат и не бива да бъдат забравени.

Преподавателят по история г-жа Татяна Орешкова, работила с децата над този проект, разбира се е предала на учениците голяма част от личната си емоция, тъй като е руска гражданка, дългогодишен член на Руски клуб – Стара Загора. Благодарна съм на учителите от СОУ „Максим Горки” за стремежа им не само да преподадат в класната стая урока за Втората световна война, но и да използват съвременни форми и технологии, за да породят у учениците си желание за самостоятелна изследователска, редакционна, творческа работа, която несъмнено дава още по-голям и качествен резултат.

„Никой не е забравен и нищо не е забравено” – за тези юноши това няма да е лозунг без съдържание. Те накараха очите на присъстващите да се изпълнят със сълзи, през които, обаче, се виждаше чувство на удовлетворение и благодарност към младежите за достойното им представяне.

И още там ние, гостите – членове на различни родолюбиви организации, се обединихме в желанието си този материал да бъде представен пред по-широк кръг хора, най-вече пред младото поколение. Ръководството на СОУ „Максим Горки” приветства тази инициатива и тя ще се осъществи на 22 юни от 18 ч. в залата на Регионална библиотека „Захари Княжески”.

Ирина Минева, председател на „Руски клуб – Стара Загора”.

* * *

Ден на паметта и скръбта в Русия

На 22 юни в Русия се отбелязва Денят на паметта и скръбта, припомня Агенция КРОСС. На този ден преди 70 години фашистка Германия напада СССР и започва Великата отечествена война. Загубите на Съветския съюз в тази война, продължила 1418 дни и нощи, са 26 милиона и 600 хиляди човека.

На 22 юни 1941 г. нацистка Германия започва операция “Барбароса”, чиято цел е завладяването на СССР. Тя се оказва от ключово значение за съществуването на Третия райх и неуспехът й на практика довежда впоследствие до разгрома на Германия. Подготовката й започва още през 1940 г. въпреки нежеланието на германските военни да воюват на два фронта. Бързите победи над Полша, Норвегия, Франция и на Балканите обаче дават увереност на Хитлер, че и СССР ще бъде прегазен по същия начин.

Преди атаката към съветската граница са прехвърлени 3,2 млн. войници, а над съветска територия са извършени стотици разузнавателни полети. Нападението не е очаквано от висшето съветско ръководство, макар и то да е предупреждавано многократно, че Хитлер готви атака.

За операцията германските войски са разделени на три армии. Група “Север” трябва да завладее Балтика и Ленинград, група “Център” – Беларус, а после през Смоленск да поеме към Москва, група “Юг” – Украйна, Киев и Сталинград. Нападението започва в 4.45 ч. на 22 юни. В него участват около 4 млн. души, което го прави най-голямата сухопътна операция, провеждана някога. Срещу силите на Оста са изправени 4.5 млн. съветски войници, 2.3 млн. от които на западната граница.
-

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн