18 месеца затвор за последния “безхаберник”

STZAGORA.NET

14 тона взривни вещества и артилерийски боеприпаси бяха открити преди година в частен склад в индустриална зона “Голеш”.

С две ефективни и една условна присъда приключи спецоперацията “Безхаберници”, проведена преди една година в Стара Загора. Последната произнесена присъда от Районния съд е на софиянеца Стоян Руменов, който след първоначалния отказ сключи споразумение с прокуратурата. Руменов ще лежи в затвора 18 месеца.

Припомняме, че на 13 май 2010 г. при полицейската акция “Безхаберниците” бяха намерени 14 тона взривни вещества и артилерийски боеприпаси в частен склад в индустриална зона “Голеш”. Складът, който няма лиценз да съхранява боеприпаси, се стопанисваше от Стоян Христов Павлов, на 30 г., един от задържаните. Установено бе, че фирма от региона, която се занимава с изкупуване на скрап, е сключила договор с Държавен резерв и военновременни запаси. В него боеприпасите са били описани като негодни, но се оказа, че част от тях са били годни за употреба. Преди договора те са били съхранявани в склад на Държавния резерв в полигон “Змейово”. Фирмата, изкупила боеприпасите за скрап, ги е оставила в Стара Загора, където е извършено незаконното им утилизиране. “За мен наистина е пълно безхаберие, че няколко тона боеприпаси се движат в пространството, и то в гъсто населен район”, коментира тогава директорът на ОДМВР комисар Алекси Алексиев.

На 13 май 2010 г. при полицейската акция “Безхаберниците” бяха намерени 14 тона взривни вещества и артилерийски боеприпаси в частен склад в индустриална зона “Голеш”. Складът който няма лиценз да съхранява боеприпаси, се стопанисваше от Стоян Христов Павлов на 30 г., един от задържаните. Установено бе, че фирма извън региона, която се занимава с изкупуване на скрап, е сключила договор с Държавен резерв и военновременни запаси. В него боеприпасите са били описани като негодни, но се оказва, че част от тях са били годни за употреба. Преди договора те са били съхранявани в склад на Държания резерв на полигон “Змейово”. Фирмата, изкупила боеприпасите за скрап, ги е оставила в Стара Загора, където е извършено незаконното им утилизиране. “За мен наистина е пълно безхаберие, че няколко тона боеприпаси се движат в пространството, и то в гъсто населен район”, коментира тогава директорът на ОДМВР комисар Алекси Алексиев.

При полицейската акция освен собственика на склада Стоян Павлов бе задържан 45-годишният хасковлия Тенчо Илиев, който е бил нает да утилизира нелегално боеприпасите, и софиянецът Стоян Руменов.

Първите две присъди по случая бяха произнесена през юли 2010 г. Тогава, след сключени споразумения с Районна прокуратура, старозагорецът Стоян Павлов беше осъден на 22 месеца затвор, хасковлията Илиев – на 3 години условно с 4-годишен изпитателен срок. Изтърпяване на наказанието на последния “безхаберник” Стоян Руменов – 18 месеца затвор, стартира преди няколко дни.

Това на практика е първото финализирано дело от едноименните полицейски операции на настоящото ръководство на МВР.

Около случая обаче остана едно неизвестно…

Непосредствено след полицейската акция през май 2010 г., когато медиите разшумяха случая, от Държавен резерв и военновременни запаси официално заявиха, че не са провеждали търг за скрап и че има сключен договор за покупко-продажба на боеприпаси, които не могат да бъдат използвани по предназначение, тоест били са предварително утилизирани.

В склада в “Голеш” обаче полицаите намериха и годни боеприпаси. Началникът на полигон “Змейово” тогава беше категоричен, че при тях се съхраняват само годни боеприпаси, а не такива за скрап, и за арестуваните муниции той имал надлежно издадена заповед от Държавния резерв.

Въпросът как годни за употреба боеприпаси са се озовали в частния склад до този момент остава без отговор. Поне за медиите.

Йовка ВЕЛИКОВА
Виолета БОНЧЕВА
-

бутон за сайт

1 коментар on “18 месеца затвор за последния “безхаберник””

  • Дес wrote on 23 юни, 2011, 14:49

    а пък да се дават такива имена на операциите… не е ли безобразие? от толкова думи в българския език, точно разговорните и най-елементарните все се използват.


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн