За 10-та поредна година “Таласъми” се събраха на Старозагорските бани

STZAGORA.NET

Снимката, макар от предишна сбирка на “таласъмите”, е показателна за творческата атмосфера, в която се потапят младите писатели-фантасти сред мистичните гори на Старозагорските бани. Снимка starlighter.info.

За 10-та поредна година над 130 фенове на фантастиката и митологията се събраха от 17 юни до 19 юни 2011 г. на Старозагорските минерални бани на фестивала “Таласъмия”.

Пребогатата денонощна програма включваше атрактивни лекции, ролеви игри и приключения, уъркшоп, в който се изработват предмети, накити или пособия, които отразяват погледа на хората към духовното и изкуствата.

Край лагерния огън с чевермето от представилите се над 20 претенденти за най-лична таласъмеса бе избрана Алекс Иванова, а за най-личен таласъм Лъчезар Соколов – и двамата от София. Нощта завърши с български народни приказки край лагерния огън. В неделя се проведе търг на книги, сред които любителите можеха да открият редки екземпляри.

Обявяването на резултатите от конкурса “Таласъмия 2011″ и награждаването на наградените разкази и романи се отложи поради невъзможност на журито да се запознае с невероятно големия обем от предложени художествени произведения – над 85 разказа и 6 романа.

Фестивалът “Таласъмия” се провежда всяка година от 2001-ва насам. Идеята за него възникна в старозагорския клуб по екокултура и фантастично изкуство “Уибробия”. С течение на времето към петнайсетината му членове се присъединяват над 150 съмишленици и участници от цялата страна. Уникалното събитие получава подкрепа и от читалище “Георги Илиев”, Стара Загора, с чието съдействие се издава сборник с разкази, отличени на ежегодния литературен конкурс, свързан с фестивала “Таласъмия”.

Леда ВЕСЕЛИНОВА
-

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн