Чакат виновника за пожара в “Агробиохим” да си плати санкцията

STZAGORA.NET

Една година след пожара на изоставената сяра в “Агробиохим” все още виновната фирма не е санкционирана. От РИОСВ съобщиха, че Районният съд е потвърдил наказателното постановление на директора на екоинспекцията Пенка Начева. Съгласно взетото решение, фирма “Смарт кемикълс” ЕАД трябва да плати имуществена санкция в размер на 20 000 лв. Сега се чака да изтече 14-дневният срок на обжалване. И едва тогава – в случай, че частната фирма не се възползва от законовата възможност, от РИОСВ ще започнат събирането на глобата.

Припомняме, че административно-наказателната преписка стартира през лятото на миналата година, след като на 16 юли на площадката на “Смарт Кемикълс” в “Агробиохим” пламнаха тонове сяра, оставени безстопанствени под открито небе. И само природата спаси Стара Загора от сериозен екопроблем. След потушаването на пожара екоинспекцията прави предписание сярата да бъде събрана и обезопасена до 30 септември, но при последваща проверка се установява, че от фирмата не са предприели никакви мерки. На 17 декември м.г. съдът в Стара Загора дава ход на делото, заведено от “Смарт Кемикълс” ЕАД срещу регионалната екоинспекция. Фирмата не е съгласна с наложената санкция от 20 000 лева. Въпреки че в съдебната зала не присъства нито представител, нито упълномощено лице от жалбоподателя, магистратите все пак изслушват тримата експерти от РИОСВ и един от “Гражданска защита”. На следващото заседание през януари отново няма представители от “Смарт Кемикълс”. Така се стигна до настоящото решение на съда в полза на екоинспекцията, която обаче явно ще трябва да почака още доста време, докато прибере парите от санкцията.
(СН)
-

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн