Честват Празника на розата за 108-ми път

STZAGORA.NET

В петък в Казанлък са официaлните тържества за Празника на розата, които ще стартират с вдигането на националното знаме и тържествена сесия на Общинския съвет. Лежерен елемент в деня внася поредната изненада – фестивал на виното “Розе” в ИМ “Искра”, където над 20 български изби ще показват майсторлък. Вечерта е тържественото коронясване на “Царица Роза ’2011″, а “Шато Копса” ще разлива вино за почитателите на красотата, на божествената напитка и доброто настроение.

Десет празнични прояви бележат 4 юни, като най-атрактивните започват в 19 часа на площад “Севтополис” с конкурса “Мис Долината на розите”, а в 20.00 часа е мегаконцертът с участието на Искра Радева, Маргарита Хранова, Росица Кирилова, Орлин Горанов и др.

С изненада започва 5 юни – в 9.30 часа е изложението на нови автомобили на паркинга зад Универмага. След него в градините над Института по розата започнат ритуалите розобер и розоварене. Точно в 12 часа стартира празничното шествие в централната част на града. Водено от кмета на Казанлък Стефан Дамянов, “Царица Роза ’2011″, двете й подгласнички и “Мини Мис Царица Роза”, шествието ще премине под мотото “Да опазим Земята”. След челния блок един след друг ще дефилират детският, младежкият, спортният блок, “Весел Казанлък” и фолклорните състави.

Тази година Казанлък чества Празника на розата за 108-ми път. Началото е било поставено през 1903 година като празник на младостта и красотата. (СН)

Френски кмет предлага Казанлък да представлява България в евроклуб

Предложение за създаване на клуб на побратимените градове в Европа направи в Казанлък сенатор Жан-Пиер Лелю, кмет на френския град Грас, при срещата си с кмета Стефан Дамянов вчера. Френският гост е в Казанлък за Празника на розата. Според него клубът трябва да включва по един град от всяка от 27-те държави членки на ЕС и Казанлък да представлява Република България.

С кмета на Грас бяха обсъдени възможностите за едно още по-добро бъдещо сътрудничество, чиято основа е Хартата за приятелство между Казанлък и Грас, която ще бъде подписана в петък на тържествената общинска сесия от 11 часа. На събитието ще присъства и посланикът на Франция Н.пр.Филип Отие. Според г-н Лелю тази харта ще даде възможност за разгръщане на редица дейности между двата града – младежки обмен и разработване на съвместни проекти за децата и учащите се; подкрепа в работата на “Алианс Франсез”; насърчаване на двустранните бизнес-контакти; разширяване на туристическия паспорт, т.е. включване и на Казанлък към туристическия паспорт, изработен в Грас заедно с четири града от европейски страни.

Стефан Дамянов прие и двучленната делегация на унгарския град Надканижа, в която влизат общинските съветници Ищван Йерошек и Миклош Бишак. Бяха обсъдени и възможностите за развитие на двустранните връзки между двете общини в контекста на общото европейско бъдеще.

На 4 юни от 17.00 часа Н.пр. Филип Отие ще открие заедно с кмета на община Казанлък новата сграда на Културно-образователния център на “Алианс Франсез Казанлък-Сент-Ерблен”. Сградата се намира на бул. “23-ти пехотен Шипченски полк” No 99 (срещу Девическия манастир).

От пресцентъра на Община Казанлък съобщиха, че кметът е получил поздравително писмо от президента на Република България Георги Първанов по повод Празника на розата. В писмото президентът заявява, че високо оценява постигнатото през изминалите години след приемането ни в ЕС.

(СН)
-gerb

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн