Затворници се поклониха пред своя патрон

STZAGORA.NET
С тържествени фанфари, предаване на знамето от асистентите-абитуриенти на бъдещите 12-класници, водосвет и рецитал започна вчера празникът в чест на патрона на Вечерно професионално училище “Поп Минчо Кънчев” (ВПУ) към Затвора – Стара Загора. Тържеството беше уважено от представители на Главна дирекция “Изпълнение на наказанията” (ГДИН) – София.

За 26-и път над 300 лишени от свобода, обучаващи се във ВПУ, сведоха глави пред своя патрон, както и пред паметта на загиналите за свободата и независимостта на България.

Положен беше и венец пред паметника на поп Минчо Кънчев. Голяма част от затворниците взеха участие в организираните 7 състезателни игри и в тържествения концерт, подготвен от клубовете по интереси.

След химна на България и посрещането на училищното знаме поздравителни слова към преподаватели и ученици произнесоха директорът на затвора Иван Карушков и директорът на училището Венко Воев. Бе прочетен и поздравителен адрес от директора на ГДИН – София.

Драматизацията “Колет”, две кратки постановки по народните приказки “Неволята” и “Чисто носи – сладко яде”, показване на обичая “Седянка” бяха част от празничната програма. Тържеството завърши с народни танци и хора.

ВПУ “Поп Минчо Кънчев” е най-голямото училище в страната от този тип и първо по успеваемост. През него са минали повече от 4700 лишени от свобода, голяма част от които успешно са се явили на матура и са получили дипломи за средно професионално образование. То разполага със зали за компютри и фитнес. В него са създадени клубовете по интереси, като този за народни танци и обичаи, по сценично изкуство и народни умотворения.

Училището е носител на награди на МВР и Главна дирекция “Изпълнение на наказанията”.

Виолета БОНЧЕВА
-vvv

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн