“Аз съм българче” ще рецитират над 800 деца от областта

STZAGORA.NET

Иван Вазов

Точно в 10 часа на 1 юни над 800 деца от четири училища на Старозагорска област едновременно ще рецитират стихотворението “Аз съм българче”. Инициативата на образователния портал “Академика БГ” предвижда по едно и също време над всяко кътче в България да звучи емблематичното стихотворение на Иван Вазов.

“262 са учениците от цялата начална степен на IV ОУ “Кирил Христов” – Стара Загора, които ще произнесат в хор “Аз съм българче и силна майка мене е родила…” – съобщи учителката Теменужка Христова. – След това към небето ще полетят бели, зелени и червени балони.”

“Като извънредна емисия на БТВ ще бъде общата декламация в СОУ “Христо Смирненски” – Стара Загора. Андон от IV”а” ще рецитира стихотворението, а 160-те четвъртокласници и първолаци вкупом ще повтарят след него. Тържеството ще продължи с връчване на свидетелствата на учениците от начална степен и богата концертна програма”, уточни директорката Пенка Трандева.

В павелбанското село Търничене ОУ “Св. Паисий Хилендарски” организира четенето на “Аз съм българче” на селския площад. Над 70 са учениците, които под училищното знаме ще произнесат заветните слова. Към тях ще се присъединят читалищни дейци и кметът на селото. Празнични думи за силата на българския дух и празника на децата ще произнесе директорката на школото Донка Миткова. След това ще се изпълни художествена програма.

В общоградско събитие в Казанлък се превръща произнасянето на патриотичното стихотворение. То ще се случи в двора на ХГ “Св.Св. Кирил и Методий”. Тук ще бъдат над 250 деца от училището-домакин, от Математическата гимназия и ОУ “Чудомир”, и от две детски градини.

До момента над 20 000 ученици от 129 училища и 33 детски градини от 76 града и 42 села са заявили участие. Ще се включат и български училища зад граница, в зависимост от възможностите си. Със своите три деца и три внучета Никола Лачов ще изкачи връх Мусала, където фамилията ще произнесе “Аз съм българче”.

Патрон на проявата е президентът Георги Първанов. Всички участници в първото едновременно рецитиране на стихотворението “Аз съм българче” вече са получили Грамота от “Академика БГ” и поздравително писмо от президента.

Патриархът на българската литература Иван Вазов сътворява стихотворението “Аз съм българче” през 1919 г., когато България трудно излиза от преживените национални катастрофи. В едни от най-мрачните дни за българската нация Вазов решава да се противопостави на унинието и създава най-яркия национален шедьовър. Всеки стих в него излъчва национална гордост, вяра и самочувствие.

Росица РАНЧЕВА
-

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн