Свикват Браншовия съвет по въгледобива за “Мини Марица-изток”

STZAGORA.NET
Да се свика заседание на Браншовия съвет по въгледобива по проблемите на “Мини Марица-изток”, е разпоредил днес министър-председателят Бойко Борисов. Това съобщи Валентин Вълчев, зам.-председател на Федерацията на независимите синдикати на миньорите към КНСБ и председател на синдикалната организация в Мините.

През деня в Министерския съвет се е провела среща с участието на премиера Бойко Борисов, вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков, министрите на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и на околната средата и водите Нона Караджова, президентите на КНСБ и КТ “Подкрепа” – Пламен Димитров и д-р Константин Тренчев, и представители на браншовите синдикати.

“Ние показахме на министър-председателя снимки, от които е видно състоянието на техниката в дружеството. Той нареди новият ресорен зам.-министър Делян Добрев да се свърже с нас и да организира заседанието на Браншовия съвет. След срещата разговаряхме със зам.-министъра и вероятно заседанието ще се проведе около 8-10 юни. Премиерът ще открие в петък ТЕЦ “AES Гълъбово” и вероятно ще съчетае това с посещение в “Мини Марица-изток” и ТЕЦ “Марица-изток 2″, каза още Валентин Вълчев.

На продължилата около 2 часа среща са повдигнати редица въпроси, свързани с енергетиката и въгледобива. Обсъдени са били възстановяването на старите цени на източномаришките въглища, изграждането на два нови блока на площадката на ТЕЦ “Марица-изток 2″, приватизацията в енергийния сектор.

КНСБ и КТ “Подкрепа” настояват държавата да има доминиращо влияние и собственост и са против приватизацията на НЕК, ТЕЦ “Марица-изток 2″, АЕЦ “Козлодуй”, “Мини Марица-изток”, ПАВЕЦ “Чаира” и Електроенергийния системен оператор. Според министър Трайков обаче нямало пречка техни акции да бъдат листвани на борсата.

Таня ИВАНОВА
-

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн