Подписахме двустранни споразумения с иранската област Лорестан

STZAGORA.NET

Областният управител Йордан Николов и управителят на област Лорестан в Ислямска република Иран Хабиболах Дехмарде подписаха двустранни споразумения за сътрудничество между администрациите на двете области. Това стана в присъствието на посланика на Иран у нас Н.пр. Голамреза Багери и придружаващата го 25-членна делегация от представители на различни сфери от бизнеса на област Лорестан.

Споразумението включва разширяване и взаимно развитие на дългосрочните търговско-икономически, научно-технически и културни сътрудничества. В документа се визират сферите на индустрията, селското стопанство, транспорта и търговията, образованието, културата и изкуството, както и околната среда и туризмът.

“Надявам се днешната среща да има конкретни резултати вбъдеще и да донесе взаимна изгода на нашите две страни”, каза след подписването областният управител Йордан Николов.


В следобедните часове в залата на Областната администрация се проведе кръгла маса и срещи на представители от различни сфери на бизнеса в двете държави. От бизнеса в региона присъстваха фирми от сферата на фуражопроизводството, птицевъдството, машинната обработка на детайли, добивната и хранително-вкусовата промишленост, IT-сектора, както и от сферата на животновъдството и агробизнеса. От иранска страна с тях се срещнаха представители на Търговската и минно-промишлена палата на град Хорамабад, работещи в сферата на промишлеността и минното дело, производството на варовик, хидратна вар, на бинг, газкожа, декоративни камъни и облекло, както и от IT-сектора. Мохаммад Рахмдел, генерален директор на организацията, представител на Министерството за културно-историческото наследство в област Лорестан заяви, че Иран е сред първите държави по разнообразие на възможности за производство и занаяти. Съществуват над 260 вида занаяти, които произвеждат различни продукти.

Губернаторът на Лорестан Хабиболах Дехмарде заяви в края на срещата, че е изключително доволен от визитата и благодари за топлото посрещане на Йордан Николов и екипа му.

* * *
Преди обед иранските гости бяха посрещнати от областния управител Йордан Николов, който направи презентация на област Стара Загора.

Хабиболах Дехмарде започна представянето на област Лорестан с думите, че има изследвания на български учени за общите ни корени. “Надявам се да инвестираме в тези изследвания”, добави той. Иран има 31 области, населението на Лорестан е 1.8 млн. души, което е около 2 на сто от цялото население на страната. По думите на областния управител откритията показват присъствие на цивилизация до 40 хиляди години назад. Областта е богата на природни и човешки ресурси и е на първо място в Иран по производство на облицовъчни камъни. “Добре развито е агрономството и тъй като имаме четири сезона едновременно в страната, произвеждаме различни продукти от животновъдния отрасъл и земеделието. Лорестан е на първо място по производство на нар и бобови култури, и сред първите места по наличие на туристически обекти”, каза още Дехмарде.

В Лорестан са застъпени още производството на лекарства, цимент, текстилни материали, автомобили и продукти от млекопреработвателната промишленост, които се изнасят в различни страни.

Областният управител на Лорестан поднесе на българския си колега паметна плоча от посещението на делегацията, като добави, че за него това е исторически  ден. Срещата завърши с покана към Йордан Николов и екипа му да посетят Ислямска република Иран.

Иранската делегация бе приета и от кмета на Община Стара Загора проф. Светлин Танчев. Той подари на областния управител на Лорестан Хабиболах Дехмарде и на посланика на Иран у нас Н.Пр.Голамреза Багери кристали с образа на Митрополит Методий Кусев.

“Не мога да не изразя задоволството си от посещението на такава голяма делегация от представители на бизнеса и на местната власт в Иран. Уверен съм, че това посещение ще е само първата крачка от един бъдещ проект”, подчерта кметът. Той представи историята, забележителностите и икономическите възможности на община Стара Загора. Губернаторът на Лорестан изрази надежда, че Стара Загора и най-големият град на областта – Хорамавад, може се побратимят. “Целта на това посещение е да улесни търговските отношения между двете области. Следващата стъпка може да е побратимяването на Стара Загора и Хорамавад и гостуването в най-скоро време на ваша делегация в Иран”, каза губернаторът Хабиболах Дехмарде.

“В българския език има над 1000 думи от ирански произход, като чорапи и перде, например. Цветовете на знамената ни са еднакви, в историята ни има общи моменти. Този ден за мен и моите колеги е много красив. Да сме тук е голяма радост на за нас”, каза още той.

В късните следобедни часове иранските гости се запознаха с историческите забележителности на Стара Загора. (СН)

-

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн