Депутати от ГЕРБ и областният управител Йордан Николов дариха 3000 лв. за спасяването на тракийска могила

STZAGORA.NET

Живко Тодоров дарява сумата, приема я от името на Музея Ваня Ценкова. Вляво – областният управител Йордан Николов, вдясно – депутатът Недялко Недялков.

*
3000 лева дариха старозагорските депутати от ГЕРБ на Регионалния исторически музей за 104-я му рожден ден. Средствата са предназначени за финансиране на започналите спасителни разкопки на тракийска могила в района на старопланинското село Скобелево. В присъствието на областния управител Йордан Николов и на депутата Недялко Недялков, народният представител и областен координатор на ГЕРБ в Стара Загора Живко Тодоров връчи сумата на Ваня Ценкова като официален представител на Музея, заместващ излязлата в отпуск директорка ст.н.с.Светла Димитрова. Въпреки формалното си отсъствие, Светла Димитрова също взе участие в церемонията по дарението и отбеляза, че то идва в точния момент, когато необходимостта от него е най-голяма. Финансирането на разкопките от страна на старозагорския музей ще гарантира правото му да съхранява находките, които евентуално ще бъдат открити в тракийската гробница.

Живко Тодоров и Йордан Николов изразиха благодарност към ресорния зам.-министър на културата Тодор Чобанов, доктор по археология, който е оказал съдействие за бързото стартиране на спасителните разкопки. Недялко Недялков пък сподели общата надежда Старозагорска област да се превърне в значим район на културно-историческото наследство. “Следващата ни стъпка ще бъде да дарим сума за измиването на фасадните стъкла на музея”, обеща той.

Преди месец могилата в местността Кюи дере бе атакувана от иманяри с багер, които направиха три изкопа и унищожиха извършено върху нея вторично погребение от Римската епоха (II-III век), но бяха заловени от полицията и не успяха да проникнат по-навътре в гробницата. В момента срещу тях е в ход досъдебно производство. Според запознати единият от тях е розопроизводител, а другият – тираджия.

Спасителните разкопки край Скобелево се извършват от екип под ръководството на н.с.Петър Калчев от Регионалния исторически музей в Стара Загора. Заедно с него работи докторант от Националния нститут по археология с музей при БАН, както и трима работници от временната заетост, ангажирани от кметството в Скобелево. Обектът представлява масивен некропол от 5-6 могили, повечето от които са били разкопавани от иманяри в различни периоди, каза той. Но археолозите се надяват да достигнат до неограбено подмогилно съоръжение. Ако времето се запази сравнително сухо, това може да стане още през тази седмица.

Изтърбушената от иманярите могила край Скобелево, заедно с колата, с която са се придвижвали. Тази и следващите снимки са от ОД МВР.

-

-

Конфискуваният металдетектор от иманярите край Скобелево.

-

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн