“Синя коалиция за Стара Загора” събра СДС и ДСБ за местните избори

STZAGORA.NET
На 27 май общинските председатели на ДСБ и СДС Румен Димитров и Георги Ранов подписаха споразумение за общо явяване на местните избори 2011 година в община Стара Загора. Споразумението беше подписано в присъствието на общинските ръководства на двете партии, народния представител на Синята коалиция от Старозагорския многомандатен регион Иван Иванов, областния председател на СДС Любка Иванова и регионалния координатор на ДСБ Светла Карастоянова.

Двете политически партии се договориха да регистрират “Синя коалиция за Стара Загора”, с която ще се явят на местните избири през есента. Местните структури на ДСБ и СДС ще са гръбнакът на коалицията. Желанието на сините е форматът на коалицията да се разширява с включването на други десни партии и организации, изповядващи идеите на реформаторската обединена десница, християнските ценности и демократични принципи.

Продължават преговорите между ръководствата на ДСБ и СДС за постигане на договорености за издигане на обща кандидатура за кмет на община Стара Загора.

Двете общински организации съвместно подготвят организацията и технологията на провеждането на отворени предварителни избори на Синята коалиция за кандидатура за президент. В Стара Загора ще се гласува в 12 секции. Изборите ще се проведат на 12 юни 2011 година.

Право да избират кандидат за Президент на Републиката имат всички българските граждани, които са навършили осемнадесет години към изборния ден включително, не са поставени под запрещение и не изтърпяват наказание лишаване от свобода и имат постоянен адрес на територията на определената от Синята коалиция избирателна секция в Стара Загора.

* * *

След Казанлък и Раднево, Градът на липите е третият в областта с официално “подписан брак” за местния вот.

Двете политически партии се договориха да регистрират “Синя коалиция за Стара Загора”, в която ще участват на равни начала, с един общ кандидат за кмет на общината и с единна листа за общински съветници. В споразумението обаче е записано, че бъдещата коалиция е за разширяване на формата чрез включване на други десни партии и организации, изповядващи идеите на обединената реформаторска десница, както и християндемократичните ценности и демократични принципи.

“В момента преговорите между СДС и ДСБ за избистряне на окончателната кандидатура за кмет на Стара Загора продължават”, съобщи за “Старозагорски новини” регионалният координатор на ДСБ в града на липите Светла Карастоянова. А председателят на областния изпълнителен съвет на СДС Любка Иванова уточни, че до 15 юни окончателната кандидатура ще стане известна. В хода на преговорите са разисквани и евентуални кандидати, които не са членове на една от двете политически формации и според Иванова такава кандидатура също е възможен успешен вариант.

В момента общинските организации на ДСБ и СДС в Стара Загора подготвят съвместно провеждането на отворените предварителни избори на “Синята коалиция” за излъчване на общ кандидат за президент на страната. От страна на СДС претендент е Светослав Малинов, а от страна на ДСБ – Румен Христов. Изборите ще се проведат на 12 юни, като гласуването в Стара Загора ще бъде в 12 секции. Право на глас, както и на истинските избори, ще имат всички пълнолетни български граждани, които не са поставени под запрещение и не изтърпяват наказание “лишаване от свобода”. Във вътрешния вот освен двете основни партии ще участват още Българската социалдемократическа партия, Радикалдемократическата партия, както и партия “Обединени земеделци”.

Тихомир ЕТЪРСКИ
-

-

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн