Няма незаконна сеч в Старозагорско, твърдят от Горското

STZAGORA.NET

Камионите, засечени от граждани в района на с.Борилово, били на фирмите, спечелили тръжните процедури

В редакцията на “Старозагорски новини” се получиха читателски сигнали за незаконна сеч в района на село Борилово по пътя за Мечи кладенец. Граждани информираха, че нееднократно са станали свидетели на претоварване на трупи от по-малки камиони на големи. Малките камиони пък излизали натоварени с дървата от черни пътища.

“Добивът на дърва за огрев на територията на Държавно горско стопанство (ДГС) – Стара Загора, се извършва от около 15 избрани чрез тръжни процедури фирми, които разполагат с всички разрешителни документи за дейността си.”

Това съобщи за “Старозагорски новини” зам.-директорът на старозагорското ДГС инж. Ярослав Ярославов. Той уточни, че точно сега е времето за подготовка на дървата за складиране и затова хората често им сигнализирали за незаконно според тях изсичане на горски масиви.

“Ние непрекъснато правим проверки в района на горското стопанство и засега нямаме случаи на бракониерска сеч”, каза още Ярославов. Всички малки камиони, с които отсечените дърва се докарват до местата за пренатоварване, разполагали с т.нар. “превозни билети”, които доказват законността на превоза. Същото се отнасяло и за големите камиони, които карали дървата до местата за складиране.

Ярославов обаче изказа благодарност на жителите на Стара Загора и околните села за наблюдателността им, защото не се знаело кога и в кой момент можело да се окажат свидетели на незаконна сеч. По информация на зам.-директора, ДГС – Стара Загора, обхваща около 40 хил. хектара и за неговите служители било практически невъзможно да обхванат изцяло този район по всяко време. Незаконната сеч обикновено се извършвала в тъмната част на денонощието, но именно тогава горската стража била особено бдителна.

Тихомир ЕТЪРСКИ
-vvv

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн