Президентът Първанов ще участва в опозиционен земеделски форум в Стара Загора

STZAGORA.NET

Георги Първанов

Национална кръгла маса на тема “Българското земеделие – състояние, проблеми и перспективи” ще се проведе в събота, на 21 май, в салона на хотел “Мериан палас” в Стара Загора. Форумът е организиран от Земеделски народен съюз (ЗНС) и Земеделски съюз “Александър Стамболийски” и на него ще присъства президентът на Република България Георги Първанов.

“Състоянието на българското земеделие се влошава от ден на ден и нашите експерти предричат в най-скоро време да се разрази нова хранителна криза”, коментира мотивите за провеждането на кръглата маса зам.-председателят на ЗНС Евгени Жеков. Пред наш репортер вчера той подчерта, че на нея ще бъдат обсъдени и предложени мерки за подобряване нивото на българското селскостопанско производство, както и възможните начини за преодоляване на неговия спад.

Информацията бе потвърдена и от председателя на ЗС “Александър Стамболийски” и народен представител от “Коалиция за България” Спас Панчев. По неговите думи организаторите нямат намерение да критикуват политиката на управляващите, но са загрижени, че в близките няколко години в страната ни въобще няма да има производство на селскостопанска продукция. На срещата щяло да се обърне внимание и на ниския процент на усвояване на еврофондовете в областта на земеделието, който според Спас Панчев е малко над 10 на сто.

Поканени за участие са лидери на браншови организации в областта на земеделието, представители на академичните среди и редови селскостопански производители, които да изкажат своето мнение относно бъдещата съдба на отрасъла. Организаторите очакват свое виждане по поставените въпроси да изрази и президентът.

Тихомир ЕТЪРСКИ
-

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн