Детски градини отново извиват ръцете на родителите

STZAGORA.NET
В редакцията на “Старозагорски новини” позвъниха разсърдени и огорчени родители, чиито деца са в три старозагорски детски градини. Поводът е, че съответните директорки са им връчили списък-образец, в който те да запишат през кои летни месеци детето им “задължително” няма да посещава детското заведение.

Мотивът e, както години наред досега, че учителките имат големи 60-дневни отпуски, които по друго време няма как да вземат, т.е. няма кой да се грижи за малчуганите. Градината няма да пуска кeпенци, но ще се сформира сборна групичка от всички възрасти, която не е за предпочитане да бъде посещавана.

Препоръката на госпожите е децата да се отглеждат през лятото от баби, дядовци, по-големи братя и сестри, пък може и на почивка на море да бъдат заведени…

Подобен сценарий детските градини разиграват ежегодно, но няма случай за наложена санкция. Сега към него се прибавя и обстоятелството, че те са на делегирани бюджети и всяка реализирана икономия остава като бонус за разпределяне на годишни премии.

Потърсихме за коментар Пенка Чавдарова, началник на отдел “Образование, младежки дейности и спорт” при Община Стара Загора. Отговорa й поместваме без редакторска намеса:

Пенка Чавдарова

“За пореден път уведомяваме обществеността, че детските градини работят на целогодишен режим и за тях няма определени ваканции съгласно Закона за народната просвета и Правилника за приложението му. Посещението на децата в детските градини може да бъде прекъсвано единствено с молба на родителя, който уведомява директора за времето на отсъствие на детето.

Недопустими са действия от страна на директорите за натиск или убеждаване на родители да се грижат сами за децата си, било през лятото или през зимата, да връчват подписки за информирано съгласие, че детето ще бъде гледано от родителите. Директорите на градините носят съответната административна отговорност за организацията на работа в институцията пред родителите и цялата общественост.

От Община Стара Загора няма заповед, правила или инструкции, според които детските градини да не работят през лятото или да работят в намален капацитет със смесени групи. Действително през лятото по-малко деца посещават градините и групите намаляват и директорът би могъл да създаде някаква организация, но само и единствено по желание на родителя.

Действително учителите имат 60 дни платен годишен отпуск, но той може и трябва да се ползва през цялата година.
Умоляваме родители, които имат притеснения по всякакви поводи от директори и учители от детски заведения, да уведомят незабавно отдела.”

Росица РАНЧЕВА
-

бутон за сайт


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн