Рекорден брой фирми представят техника на изложението “БАТА АГРО 2011″

STZAGORA.NET

Последните модели трактори, комбайни, товарачи, плугове, сеялки и всевъзможна друга селскостопанска техника на водещите световни

Христофор Бунарджиев

производители могат да се видят от днес на 2,5-километровата писта на летище Стара Загора. Машини – от малки до огромни, фирмени щандове на производители и вносители на земеделска техника, на банки, лизингови фирми и търговци на GPS-системи, а между тях хиляди посетители от цялата страна – това е пъстрата картина на второто издание на Международното специализирано селскостопанско изложение “БАТА агро 2011″ – най-голямото по рода си у нас. Тази година в него участват 134 фирми – с над 50% повече от 2010-та, когато бе прощъпулникът на най-голямото по рода си изложение у нас.

Официалните лица минути преди откриването на изложението.

“Тук – на полето и за полето” е слоганът на уникалното агрошоу край Стара Загора. Някои от представените модели правят на него европейската и дори световната си премиера”, обяви председателят на Българската асоциация на търговците на агротехника (БАТА) и изп.директор на “Булагро груп холдинг” АД Христофор Бунарджиев, който е и главният организатор на проявата. Изложението предоставя възможността посетителите не само да разгледат машините, но и да направят тестдрайв, както и да проследят работния им цикъл на демонстрационен участък.

Приветствието на министър Найденов.

В основата на положителното търговско салдо на България през 2010 г. – близо 1 млрд. долара (при 380 млн. през 2009-та), са добрите миналогодишни резултати и увеличеното с 24% търговско салдо в аграрния сектор, съобщи при откриването на “БАТА агро 2011″ министърът на земеделието Мирослав Найденов.


“Само за ЕС експортът ни е скочил с 55%. Сега чакаме Брюксел да утвърди намерения допълнителен ресурс от около 280 млн. лева за закупуването на земеделска техника по атрактивната мярка 121. Надяваме се след като и тези пари станат налични, следващото изложение тук да бъде още по-мащабно”, допълни министър Найденов. Според него е очевидно, че в условията на тежка икономическа криза земеделският сектор е единственият, който може да реализира ръст и е в състояние да върне тези изгубени пазари, които България дълги години имаше.

Един от най-крупногабаритните експонати на изложението – трактор “Ламборджини” с мощност 270 к.с.

На производители от старозагорското село Диня, дошли на изложението специално да поканят земеделския министър да види пораженията върху реколтата им от падналата на 2 май градушка, Мирослав Найденов напомни, че България е единствената страна в света, в която държавата плаща някой да се бори с градушката. И съобщи, че с Националната асоциация на зърнопроизводителите обсъждат въвеждането на минимално задължително застраховане на земеделската продукция. “20 или 30 стотинки на декар ще свършат работа. Без това няма да мине. Разходите са много големи, към 10 милиона годишно. Към момента държавата не може да заделя тези пари. Моделът трябва да се промени, иначе ще се наложи да го ударим на молитви за дъжд или против град”, отсече министърът.

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн