В с.Калояновец дават старт на жп проекта Пловдив-Бургас

STZAGORA.NET

Гара Калояновец

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков и областният управител Йордан Николов ще дадат старт на строителните дейности по проекта за рехабилитация на участъци по жп линията Пловдив – Бургас. Събитието ще се състои на 11 май, сряда, от 13.30 часа на жп гара Калояновец.

Проектът доби известност в публичното пространство като “железопътната Тракия”. Изпълнителят е консорциум “Джи Си Еф – Ск 13 – Трейс рейлинфра”, който предложи да изгради цялото трасе за около 316 млн. лв. След приключването му ще се постигнат скорости от 130/160 км/ч при средни в момента от около 80 км/ч, а времето за пътуване ще се намали с 1 час и 10 минути.

В Старозагорска област по проекта ще бъде направена рехабилитация на железопътната отсечка Михайлово – Калояновец, която е с приблизителна разгъната дължина на железния път 21 км и ще се обновят основно гарите в двете села. За железния път на областния град ще има леки освежавания на гарата и основен ремонт на гаровото стопанство, уточни за медията ни зам.-кметът на община Стара Загора Димитър Динев.

Проектът се финансира от Оперативна програма “Транспорт” и Община Стара Загора няма финансов ангажимент при реализирането му. Целта е България да изпълни поетите ангажименти за развитие на железопътната инфраструктура, достигане на европейските стандарти в съответствие с политиката на ЕС и стабилното развитие на трансевропейските транспортни мрежи.

ЖП линия Пловдив – Бургас е част от TINA мрежата и Пан-европейски транспортен коридор VIII.

(СН)
-vvv

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн