ТЕЦ “Брикел” и Брикетна фабрика спряха работа

STZAGORA.NET

В 16,56 часа днес Министерството на околната среда и водите направи чрез сайта си следното съобщение:

Днес, 5 май 2011 г., от 11:30 ч. “Брикел” ЕАД – град Гълъбово, преустанови работа

“Брикел” ЕАД гр. Гълъбово преустанови експлоатацията на горивната инсталация.

При проверка на място експертите на РИОСВ-Стара Загора констатираха, че е изпълнено решението на Министерски съвет от 17 ноември м.г. за извеждане от експлоатация на работещите 2 енергийни котела и извършиха пломбирането им.

Извеждането на 4 от 6-те енергийни котли се извърши през декември 2010 г. Двата останаха в експлоатация, съгласно протоколно решение на Министерски съвет за целите на отоплението на гр. Гълъбово до края на отоплителния сезон.

Инсталацията няма да се въвежда в експлоатация до влизане в сила на ново комплексно разрешително.

Целта е да се гарантира експлоатацията на предприятието съобразно изискванията на екологичното законодателство, за да се преустанови многогодишното замърсяване със серни окиси на атмосферния въздух в град Гълъбово.

* * *

Допълнително научихме, че заедно с топлоелектрическата централа е спряла работа и технологично свързаната с нея Брикетна фабрика. Преустановено е производството на няколкостотин тона брикети на ден.

Част от 1900-те работници на “Брикел” ЕАД ще останат да изпълняват програмата за рехабилитация на основните съоръжения. Останалите излизат в платен отпуск, съобщи изпълнителният директор на дружеството инж.Георги Златев.

Очакванията на колектива са мощностите да заработят отново след месец.

През месец март собственикът на  “Брикел” подаде заявление за издаването на ново комплексно разрешително за работа на “Брикел”. От днес е започнало общественото му обсъждане в Гълъбово.

Към момента в “Брикел” е изградена сероочистваща инсталация за три от шестте котли. Изпитанията й с двата работили през зимата и пролетта котела са показали, че ефективността й покрива нормативите – постигнатото очистване на димните газове е над изискуемите 95%, а на изхода на комините се замерват не повече от 400 милиграма серен диоксид на нормален кубически метър въздух.

Засега не е ясно ще закупи ли собственикът на “Брикел” изразходваните по време на свръхсрочната работа на горивните инсталации квоти за парникови газове в размер на 19 млн. лева.

-vvv

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн