Съдът пак отказа да върне Тонев на кметския пост

STZAGORA.NET

Николай Тонев

Окръжният съд в Стара Загора остави без уважение искането за възстановяване на поста на отстранения от длъжност кмет на Община Гълъбово Николай Тонев. Това беше петият пореден опит на Тонев да се върне в кметското кресло, след три предходни отказа от страна на съда и едно оттеглено искане от негова страна.

Съдът счете, че са налице възможности обвиняемият да повлияе на хода на течащите разследвания, намирайки се на работното си място, както това вече се е случвало. Според магистратите, разследващи екипи, пребивавали на територията на община Гълъбово, са приложили документи, от които е видно, че общински служители са действали под влияние на Николай Тонев, с когото са били в пряк контакт, и са възпрепятствали разследването.

Освен това съдът намира, че ако обвиняемият бъде възстановен, ще се създадат условия за извличане на лични облаги.

Делото вчера се гледа при закрити врати по искане на зам.-главния прокурор на Пловдив Николай Найденов заради използвана информация от СРС-та.

Припомняме, че Николай Тонев бе временно отстранен от кметския пост на 18 септември 2009 г. по искане на Окръжна прокуратура – Пловдив, във връзка с повдигнати срещу него обвинения за длъжностни престъпления. Покрай разследването на Тонев обвиняеми станаха още 9 души от Гълъбово, сред които зам.-кметът Пламен Бараков, председателят на Общинския съвет Янка Петрова и секретарят на общината Пенчо Стоянов.

По мегаделото са събрани около 200 тома с материали. Очаква се разследването да приключи до 19 май т.г.

След вчерашното съдебно заседание коментарът на Николай Тонев бе, че смяната на прокурорите не е случайна и че с това се цели да се протака внасянето на обвинителния акт против него в съда.

От своя страна прокурорът Николай Найденов обеща в най-скоро време това да се случи.

Решението на Окръжен съд – Стара Загора може да бъде обжалвано в тридневен срок пред Апелативния съд в Пловдив.

Виолета БОНЧЕВА
-gerb

бутон за сайт


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн