Пробите от АМ “Тракия” ще са готови след 45 дни

STZAGORA.NET

*
Специалисти от независимата акредитирана лаборатория “Пътни строежи 2001″ АД – Бургас, взеха вчера 10 проби от различни участъци на ЛОТ 2 на автомагистрала “Тракия”. Събитието трябваше да се състои на 19 април и общественият интерес тогава беше значително по-голям, но дъждът попречи на вземането на пробите. Вчера журналистите бяха единствените, които документираха действията на специалистите от лабораторията.

Резултатите от експертизите ще бъдат готови най-рано след 45 дни, поясни инж. Нела Вълчева, началник на лабораторията. Едно от изследванията е свъpзано с носимоспособността на настилката и се прави под камион с товар от минимум 10 тона и при него се установява издръжливостта на настилката.

Освен това бяха взети проби от различни пластове на настилката в чували. По договор показателите, които ще се проверяват, са минимум 9, поясни инж. Вълчева. Част от тях са деформационен индекс, зъртометричен състав, плътност и еластичност, естествена влага, граници на протичане и източване. Лабораторията е акредитирана преди 10 години и е спечелила заради най-добрата оферта, която е предложила, и липсата на конфликт на интереси. Специалистите гарантираха, че пробите не могат да бъдат манипулирани.

На Лот 2 са асфалтирани вече 2,5 км от южното платно, като началото на асфалта започва малко след колелото.

Допълнителните анализи са поискани от ДНСК заради твърдения от страна на БСП, че при изграждането на ЛОТ 2 между Стара Загора и Нова Загора се влага сгур и пепелина. Специалистите са на мнение, че употребата на подобен материал е допустима, ако той отговаря на изискванията на техническата спецификация. Според Стела Манева, ръководител на Проектантско-технически отдел на Лот 2, положеният материал отговаря на изискванията. Преди полагането на всеки материал се доказва дали той е съобразен с техническата спецификация, всеки пласт се приема поотделно, качеството на вложените материали е доказано и от консултантската фирма, поясни инж. Жени Пеева, главен инспектор сектор “Стара Загора” при Регионална дирекция за национален строителен контрол – Югоизточен район. По думите й, ако се докажат несъответствия и отклонения, трябва да бъдат свалени, а на виновните за влагането на тези материали да се търси отговорност.

При посещението на строителната площадка на 19 април зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Георги Прегьов подчерта, че извънредните мерки се вземат, за да се гарантира качеството на вложените материали. Предшественикът му и настоящ депутат от “Коалиция за България” Димчо Михалевски, по чиято поръчка бяха направени първите анализи, заяви, че при конвенционалните изследвания по няколко показателя пробите отговаряли на изискванията, но при подробен анализ в реални условия се създавали рискове от деформация. Той добави, че не се съмнява в качествата нито на фирмата изпълнител, нито на фирмата надзорник или в проектантите, защото се знае, че всички те са специалисти, но условията обаче, при които са поставени – да работят при изключително ниска цена, ги карали да търсят варианти за икономисване на средства.

Заради твърденията на лидера на БСП Сергей Станишев, че в пътната настилка на магистралата се влагат некачествени материали, левицата поиска оставката на министъра на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев. Какво ще се случи – ще научим след като излязат резултатите от анализа на взетите вчера проби.

Таня ИВАНОВА
-vvv

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн