РЗИ съобщава: Започва извънредна имунизационна кампания срещу полиомиелит

STZAGORA.NET
В Старозагорска област от 26 април започна извънредна имунизационна кампания срещу полиомиелит, която ще продължи до края на м. май 2011 г.

За успешното протичане на кампанията РЗИ-Стара Загора започна разяснителна работа, срещи с общопрактикуващите лекари, с неправителствени организациии, с ромски лидери, с ресорните отговорници по здравеопазване към общините в област Стара Загора.

Кампанията ще обхване всички деца от 13-месечна до 7-годишна възраст – с пропуски в имунизациите срещу полиомиелит, деца без избран личен лекар и без постоянна адресна регистрация, като се предполага, че повечето такива са от малцинствени етнически групи.

Имунизациите са напълно безплатни за децата и се финансират изцяло от Министерство на здравеопазването. При нужда ще се разкриват временни пунктове за имунизации на място. Кампанията ще се подпомага от здравните медиатори, Областната администрация, кметовете, РЗОК, БЧК и неправителствени организации.

Необходимостта от тази извънредна имунизационна кампания за полиомиелит се налага заради епидемичен взрив в Таджикистан от миналата година. Той е причинен от внесен див полиомиелитен вирус. През 2011 г. четири държави остават ендемични, т.е. на тяхна територия дивият полиомиелитен вирус се разпространява от човек на човек неконтролируемо – Пакистан, Афганистан, Индия и Нигерия. Същевременно в ДР Конго, ЧАД и Ангола разпространението на див полиомиелитен вирус, прекъснато през 2010 г., се възстанови. Поради близостта на Афганистан със засегнатите Прикавказки държави рискът от нов внос и разпространение на див полиомиелитен вирус в Европейския континент продължава да е висок.

На последното съвещание на Регионалния сертификационен комитет на СЗО за Европа степента на риск от внос на див полиомиелитен вирус за България бе повишена от средна на висока.

За ограничаване риска от внос и вътрешно разпространение на вируса на полиомиелита министърът на здравеопазването разпореди със заповед провеждането на извънредна имунизационна кампания срещу полиомиелит в периода 26 април-31 май на всички лица от 13-месечна до 7-годишна възраст, които нямат данни за проведени имунизации срещу полиомиелит или имат непълна имунизационна схема за възрастта, нямат избран личен лекар, нямат постоянна адресна регистрация.

Това изключително тежко заболяване е ваксинопредотвратимо!

Затова РЗИ апелира всички родители да проверят имунизационния статус на децата си при личния лекар, като при липса на данни за имунизация срещу полиомиелит или непълно проведена имунизационна схема децата им да бъдат обхванати с полиомиелитна ваксина.На децата без избран личен лекар полиомиелитна имунизация ще се извършва в имунизационния кабинет на РЗИ-Стара Загора или от имунизационните екипи по места.

Д-Р ЗЛАТИНА НАНЕВА
Директор на РЗИ – Стара Загора

-

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн