БАБХ поема опасната отрова в Стара Загора

STZAGORA.NET

От понеделник работа група в състав Антон Величков – зам.-изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), д-р Генади Ганчев – директор на Областната дирекция по безопасност на храните, и Димитър Драчев – зам.-областен управител, поемат в свои ръце проблема с освобождаването на Стара Загора от 60-те тона пестициди, изоставени под открито небе на площадката на бившата държавна фирма “Агрохим спектър” в Стара Загора.

“Надяваме се, че в рамките на 2-3 месеца пестицидите ще бъдат изнесени от площадката и складирани в лицензиран склад в с.Черна гора до окончателното решаване на проблема с унищожаването им”, съобщи  пред “Старозагорски новини” Антон Величков.

Припомняме, че опасната отрова тормози квартал “Кольо Ганчев” от 7-8 години и въпреки декларираните намерения от страна на РИОСВ и отдел “Екология” на Община Стара Загора, проблемът остана неразрешен.

60-те тона пестициди са с отдавна изтекъл срок на годност, а част от варелите, в които се съхраняват, са разпломбирани и от тях се разнася неописуема смрад.

Най-трагичното е, че в непосредствена близост до смрадливата площадка работят хора, трима от които вече са покойници.

При последното си посещение в Стара Загора зам.-министърът на околната среда и водите Евдокия Манева съобщи, че по т.нар. Швейцарска програма се очакват пари, с които проблемът в Стара Загора ще бъде решен. Това обаче можело да стане най-рано през 2012 г.

Сформираната в сряда работна група си е поставила като непосредствена задача осигуряването на необходимите 130 000 лв. Първата инстанция, към която те ще се обърнат, е Междуведомствената комисия по бедствия и аварии.

Йовка ВЕЛИКОВА
-

бутони към социални мрежи

1 коментар on “БАБХ поема опасната отрова в Стара Загора”

  • deni-meni23 wrote on 1 май, 2011, 13:52

    OLE AZ JIVEQ V K.GANCHEV!


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн