Дадоха 4.5 години затвор за 124 кг дрога

STZAGORA.NET
Четири години и шест месеца лишаване от свобода и две условни присъди наложи във вторник Окръжен съд – Стара Загора, на трима софиянци, заловени на 19 август 2010 г. в землището на с.Тракия, община Опан, при транспортирането на 124 кг дрога за над 3,7 млн.лв.

Срещу 37-годишния Атанас Шавулев е повдигнато обвинение по чл.354″а”, ал.2, във връзка с ал.1 от НК, както и по чл.20, ал.2 и чл.26, за държане на прекурсори в дома си – етилов етер, солна киселина, анхидрид и др., които се използват за производство на синтетична дрога, на стойност 1 млн. и 827 хил. лева. Той е обвинен и в привличане и организиране на още двама помагачи, които са шофирали пилотната кола по време на пренасянето на дрогата. При акцията на МВР по задържането на престъпната група Атанас Шавулев се е укрил и по-късно е намерен и задържан с прокурорска заповед. Общата стойност на прекурсорите, държани в дома на обвиняемия, и на пренасяната дрога е в особено големи размери – 5 млн. и 220 хил. лева.

Братът на Атанас Шавулев – Васил, на 35 години, и 33-годишният Велизар Дангъров са обвинени по чл.354″а”, ал.2, във връзка с чл.20, ал.4, за оказване на помощ при транспорт на наркотици на стойност 3 млн. 728 хил. лв.

Адвокатите на обвиняемите заявиха, че и тримата се признават за виновни и искат делото да бъде разгледано по съкратената процедура, при която не се изискват повече данни и доказателства за извършваното престъпление.

Прокурорът Ваня Меранзова поиска за Атанас Шавулев 9 години лишаване от свобода с първоначален строг режим предвид всички факти и доказателства за престъпна му дейност, както и глоба в размер на 100 хил. лева.

За Васил Шагулев и Велизар Дангъров, заради чистото им съдебно минало и факта, че и двамата са признали вината си, прокурорът пледира за 3 години лишаване от свобода, с 5 години изпитателен срок.

След изслушване на адвокатските пледоарии съдът постанови за Атанас Шагулев 7 години лишаване от свобода, с първоначален строг режим. Обаче предвид съкратеното производство и във връзка с чл.373, ал.2, веднага намали присъдата му на 4 години и 6 месеца и глоба от 30 хил. лв.

Другите двама подсъдими първо получиха по 3 години лишаване от свобода, но заради съкратената процедура с признатата вина те бяха осъдени на 2 години лишаване от свобода с 5 години изпитателен срок. Вчера съдът отмени и мярката им “задържане под стража” с подписка.

Решението на Старозагорския съд може да бъде обжалвано в 15-дневен срок пред Апелативен съд – Пловдив.

Виолета БОНЧЕВА
-

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн