Освобождават Стара Загора от 15 тона опасна отрова

STZAGORA.NET
“Проблемът с 15-тонна цистерна с опасния химикал ацетонцианхидрин, намираща на територията на “Агробиохим” (бившия Азотноторов завод), ще бъде решен в близките няколко дни”, съобщи за медията ни Пенка Начева, директор на РИОСВ – Стара Загора.

Подписан е договор между фирмата изпълнител и Областната управа за ликвидирането на опасното съдържание на цистерната. Договорът е одобрен от Министерството на околната среда и водите и до дни се очаква изпълнението му.

Необходимите средства в размер на над 100 000 лв. са осигурени от Предприятие по управление на дейностите по околната среда.

Припомняме, че проблемът се предаваше в наследство от Иван-Костовото правителство, но повече от десетилетие той така и не беше решен. Цистерната с ацетонцианхидринът е бивша собственост на “Агробиохим”, а след продажбата на комбината на парче тя попада в имота на “Панхим”. Част от количеството е източено и продадено в Русия, но останалите 15 тона вече са загубили производствените си качества и отдавна трябваше да бъдат унищожени.

През април 2007 г. Старозагорският съд разпореди “Агробиохим” АД да освободи резервоара, но тъй като дружеството на практика вече не съществуваше, отровата остана да цъка като бомба край Стара Загора. През 2008 г. РИОСВ прави проверка и установява, че решението не е изпълнено и всичко свършва дотук. През 2010 г. пък отровата е прехвърлена за управление на Областната управа, на която се “падна честта” да разреши брадясалия проблем.

Навремето ацетонцианхидринът е използван като изходен продукт за производството на пластмаси. Той е класифициран като токсично вещество с първа степен на опасност, лесно запалимо и взривоопасно. Отделни източници го сравняват с химическо оръжие, тъй като лесно се изпарява и отделя циановодород, поразяващ дишането. Последният известен случай на изтичане на ацетонцианхидрин е регистриран на 23 юли 2009 година в пристанището на Рига. Тогава стотици латвийци са били евакуирани, но за щастие не са регистрирани поражения върху човешкото здраве.

Виолета БОНЧЕВА
Йовка ВЕЛИКОВА
-vvv

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн