Трети фалстарт по делото срещу ген. Тончо Михайлов

STZAGORA.NET
След две отлагания – през януари и февруари, в сряда Районеният съд  в Ямбол даде ход на делото срещу бившия директор на Областната дирекция на МВР в Стара Загора ген.Тончо Михайлов. За броени минути обаче съдебното производство е било прекратено и върнато на прокуратурата.

Татяна Дончева

Като защитници на ген.Михайлов вчера в съда са се явили депутатката от БСП от 40-ото Народно събрание Татяна Дончева и колегата й от Софийската адвокатура Николай Беров.

“Делото е върнато заради допуснати сериозни процесуални нарушения, срещу които възразиха двамата адвокати на ген.Михайлов и съдът ги уважи”, съобщи вчера за медията ни говорителят на Районния съд в Ямбол Николай Кирков. Той уточни, че разследването е водено от Районна прокуратура – Пловдив, по разпореждане на Главния прокурор на РБългария Борис Велчев.

Припомняме, че обвинението срещу г-н Михайлов е за неправомерно използване на специални средства за подслушване. Делото се гледа в Ямбол, след като колегията на Районен съд – Стара Загора, си направи отвод. Скандалът около директора на ОД на МВР се разрази в началото на 2009 г. Малко преди това, по сигнал срещу Михайлов, министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов разпореди проверка от Инспектората на МВР. На инспекторите беше предоставена стая в сградата на ОД на МВР – Стара Загора, която се оказа, че е била предварително оборудвана с “бръмбари” и видеокамера. Аудио-визуалните компромати стигали по кабел до техника Слави Славов, също обвиняем по делото, който най-вероятно ги е записвал и предавал на началника си. Схемата беше разкрита след извършена проверка от Оперативно-техническия отдел на МВР. При разпит Славов е заявил, че е действал по заповед на началника си. След случилото се Тончо Михайлов беше пенсиониран, след 10-годишен стаж като директор на Областната дирекция на МВР.

На вчерашното съдебно заседание в Ямбол освен двамата подсъдими са се явили и около 16 свидетели – редовно призовани. По закон срокът за отстраняване на допуснатите процесуални пропуски от Прокуратурата е един месец, но той може да бъде удължен. След прецизиране на обвинението, в най-добрия случай ще е необходим още един месец за насрочване на ново съдебно заседание и призоваване на свидетелите.

Йовка ВЕЛИКОВА
-

бутон за споделяне

1 коментар on “Трети фалстарт по делото срещу ген. Тончо Михайлов”

  • Наско Пенев wrote on 26 април, 2011, 9:07

    Защо в статията се използва званието генерал за Тончо Михайлов?

    Не знам какви заслуги имаше Т.Михайлов тогава, за да го направят генерал, освен, както ми се струва, да използва незаконно агентурния си апарат, а също и СРС-та, и то не само май срещу подчинени навремето, но и срещу проверяващите го, за което се води и това дело от Военна прокуратура. Затова мисля, че и няколкото проверки в периода на неговто “директорстване” по повод и на две самоубийства на служители от РДВР в сградата същото завършиха неуспешно.

    Най-малко в тяхна памет делото трябва да завърши, и то справедливо.

    Що се отнася до званията, ако се пишат пред името, то да се напише о.р. (офицер от резерва), както се прави в цивилизования свят.

    Изразявам личното си мнение като гражданин.


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн