Старозагорският музей кани на бирен уикенд

STZAGORA.NET
Регионалният исторически музей посвещава поредния уикенд на 30 април и 1 май 2011 г. на “Пътя на бирата”.
“Целта е заедно да проследим историята и настоящето на кехлибарената напитка” – каза на брифинг директорът доц. Светла Димитрова. – Уважаваната старозагорска пивоварна се присъединява към нашата инициатива, като включва в уикенда и своя музей “Светът на Загорка”. Той ще направи специална отстъпка и само срещу билет от 4 лева посетителите ще извървят пътя на бирата, ще изпият по два бокала живо питие на кетъринг и ще си отидат със сувенирна чаша.”

Светла Димитрова

Поради естеството на производството във фабрика “Загорка” Музеят приема посетители в 12, 13.30 и 16 часа. Там стъпка по стъпка посетителите ще се запознаят с всички етапи на съвременното пивопроизводство от смесването на малца, хмела, водата и маята до пакетирането на готовия продукт. Последната спирка в биреното пътешествие е специалната дегустационна зала с всички приятни изненади.

На 30 април, събота, от 10.30, 12 и 15 часа в зала No 33 на Музея екскурзоводът Георги Илиев ще представи мултимедия с увлекателен разказ “Хиляди години утоляване на жаждата”. Оказва се, че бира се произвежда повече от 6000 години. Началото е в Китай, но има всякакви доказателства, че и на старозагорска земя по това време са познавали пивото. Любопитковците могат не само да разберат повече, но и да видят и пипнат съдовете и инструментариума за производство както в Музея, така и в Неолитни жилища.

Презентацията ще бъде повторена в неделя от 12 часа.

И в двата дни от 11 до 17 часа в Музея са отворени художествените ателиета за децата. Този път те ще усвояват праисторическата техника на врязаната украса, ще изработват различни мотиви и фигурки върху глина и камък.

Французин построява първата пивоварна в България през 1873 г. В Старозагорския край кехлибарената течност се появява чак през 1900 година, като производство на дребни работилнички. Началото на днешната световноизвестна пивоварна “Загорка” е сложено през 1902 г., като първата бира излиза през 1904 г. Тогава фабриката се е наричала “Бъдещност”, по-късно – “Тракия”.

Росица РАНЧЕВА
-

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн