Селски кметове отказват визита в Гърция

STZAGORA.NET

Само половината ще участват в изнесения кметски ден в Ксанти от 13 до 15 май

Само 25 от 51 кметове и кметски наместници от селата в община Стара Загора ще присъстват от 13 до 15 май на изнесения ден на кмета в гръцкия град Ксанти, научи “Старозагорски новини”.

Причината за ниския интерес към инициативата е високата според някои от селските кметове цена на пътуването и нощувките в южната ни съседка. Засега визитата до Ксанти ще им струва около 175 лева и ще включва в себе си цената на превоза, две нощувки и две закуски. За останалото кметовете ще трябва да бръкнат в собствените си джобове, които, както е известно, не са твърде дълбоки.

Средната заплата на един кметски наместник чисто е около 350-360 лева. Тоест изнесеният в Гърция кметски ден ще им струва около половината от това, което получават за месеца. Малко по-големи са заплатите на избраните по ЗМСМА кметове на населени места – между 500 и 600 лева по щат в зависимост от броя на жителите в съответното населено място, но и те не винаги стигат за финансиране на подобни начинания.

“Целта на пътуването е селските кметове от община Стара Загора да се запознаят с добрите практики в управлението на малките населени места в южната ни съседка”, заяви пред наш репортер секретарят на общината Николина Горова. Тя уточни, че който от селските първенци иска наистина да обмени опит с гръцките си колеги, ще заплати нужната сума и ще присъства на изнесения кметски ден.

Според Горова останалите свободни места в пътуващия на определената дата за Гърция автобус – около 30-35, ще бъде запълнена от служители на Общинската администрация, които желаят и имат възможността да видят прелестите на южната ни съседка.

Тихомир ЕТЪРСКИ
-

социални бутони


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн