В кв. “Кармен”: Роми губят къщите си заради местни лихвари

STZAGORA.NET
Заради огромни задължения към местни лихвари в ромската махала на Казанлък има опасност част от живеещите там да загубят къщите си. За това съобщават техни съседи, запознати с проблемите им.

От години голяма част от ромите в казанлъшкия квартал “Кармен” свързват двата края и оцеляват благодарение на вересии и заеми, които им отпускат местни лихвари. Срещу това те предоставят на лихваря своите лични и банкови карти, в които получават месечните си помощи – социални или за деца.

Огромните задължения, които надхвърлят месечните постъпления в картите на ромите, на практика ги превръщат в доживотни длъжници на своите лихвари. И тъй като е почти невъзможно един ден да се издължат на своя кредитор, в махалата на мода е нова схема: лихварят да прибира жилището на длъжника и да изкарва на улицата неговото семейство.

Според потърпевши това може да се случи при дълг от 2 хиляди лева, а може и при дълг от 10 хиляди лева. Лихварят взема имота и го продава за сума, далеч надхвърляща задължението, твърдят потърпевши.

“Лихварите са спасението ни, но и нашият ужас”, коментират потърпевши от кв.”Кармен”.
На фона на ромската немотия, лихварите в махалата вдигат огромни къщи, опасани с климатици.

Деляна БОБЕВА
-

бутон за сайт

1 коментар on “В кв. “Кармен”: Роми губят къщите си заради местни лихвари”

  • Лазар Белев wrote on 14 септември, 2011, 13:54

    Ами крайно време е МВР да си влезе във функциите и да изчисти незаконното лихварство, за да могат хората отпускащи кредити съгласно закона да не бъдат обвинявани в лихварство. От дълго време не се прави разлика между работеща съгласно закона заложна къща и частните лихвари отпускащи кредити при непосилни условия.


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн