Отчетоха резултатите от българо-норвежкия екопроект

STZAGORA.NET

Момент от заключителната конференция по проекта.

*

„Решенията, които се предлагат в научната разработка по норвежкия проект, са важни за Министерството на околната среда и водите не само защото се провеждат в един чувствителен в екологично отношение регион на страната, но и защото в момента се актуализират общинските програми по околна среда заради фините прахови частици и наказателната процедура срещу България, която е длъжна да предложи мерки.”

Това каза във вторник в Стара Загора заместник-министърът на околната среда и водите Евдокия Манева по време на конференция за отчитане на резултатите от дейностите по проект „Оценка, намаляване и предотвратяване на замърсяването на въздуха, водата и почвата в регион Стара Загора”.


Както съобщиха от Пресцентъра на Областната администрация, проектът е реализиран от екип на Тракийския университет в Стара Загора с ръководител проф. дсн Цанко Яблански и финансиран от Норвежката програма за сътрудничество с България и Румъния за икономически растеж и устойчиво развитие и Държавна агенция Иновационна Норвегия. Общата му стойност е 637 000 евро, като субсидията от Норвежката програма за сътрудничество е 541 454 евро (85% от общата стойност), а кофинансирането с 96 200 евро (15 % от общата стойност), е разпределено по равно между Тракийския университет и Община Стара Загора.

Областният управител Йордан Николов изрази благодарността си към екипа от учени за проведената научна и изследователска дейност, както и за активната работа по изготвянето на Оперативен план за действие при замърсяване на въздуха на града – част от мерките на правителството за решаване на проблема с качеството на въздуха в старозагорски регион. Според него норвежкият проект е необходим за област Стара Загора и затова се надява той да бъде продължен и да спечели финансиране за втори етап.

Партньори по проекта са Аграрният факултет на Тракийския университет – Стара Загора, Община Стара Загора, Гражданско обединение с Екоцентър – Стара Загора, Университетът по естествени науки в град Оз, Норвегия и Държавният университет в Осло, Норвегия.

Проф. Георги Петков отчете, че за двете години, в които се изпълнява проектът, е изяснен и оценен екологичният статус на замърсителите по веригата въздух, води, почви, растения, животни и човек, усъвършенствани са системите за мониторинг и постоянен контрол на замърсяването на въздуха и е подготвена програма за редуциране на газовите емисии и ограничаване на тяхното въздействие върху околната среда и човека. Той припомни, че наскоро при посещението на посланика на Кралство Норвегия Н.пр. Тове Скарстейн беше открит създаденият по проекта научноизследователски център по околна среда към Тракийски университет, оборудван със съвременна апаратура и екипировка за анализи на замърсителите на околната среда и тяхното въздействие върху растения, животни и хора. Разработен е наръчник по приложна екология за Областната администрация, общините, бизнеса и неправителствените организации и е създадена система за защита и възстановяване на човешкото здраве, отчетоха още от екипа.
-

социални бутони


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн