Разследването по кметското дело в Гълъбово приключва до 19 май?

STZAGORA.NET
Разследването на Окръжна прокуратура – Пловдив срещу кмета на община Гълъбово Николай Тонев, зам.-кмета, председателя на общинския съвет, секретаря на общината и още 6 лица се очаква да приключи след около месец.

“Делото понастоящем е със срок за разследване до 19 май 2011 г., в който вероятно то ще приключи. Единственото, което предстои, е прецизиране на обвиненията на всичките 10 обвинени по случая и предявяване на материалите от разследването. Делото е близо 200 тома.” Това заяви пред медията ни говорителят на Окръжна прокуратура – Пловдив Гаврил Гавраилов.

Припомняме, че миналата седмица във връзка с излизането в полагаем отпуск на изпълняващия от 19 месеца временно длъжността кмет Пламен Бараков, от община Гълъбово разпространиха декларация, в която се твърди, че “поради поръчкови действия от Окръжна прокуратура – Пловдив, от 04.04.2011 г. общината е без законно избран кмет или определен временно изпълняващ длъжността, което затруднява административното обслужване, а в някои случаи го прави невъзможно”. По повод декларацията говорителят на прокуратурата коментира пред медията ни (дословно):

“Окръжна прокуратура – Пловдив при положение, че й е възложено наблюдение на това досъдебно производство, събира доказателства по случая и съобразява процесуалното си поведение единствено и само чрез анализ и тълкуване на тези доказателства. При установяване на достатъчно такива доказателства, които уличават кмета, зам.-кмета и други лица от общинската администрация, че са извършили престъпления от общ характер, са им повдигнати съответните обвинения по смисъла на НК. Прокуратурата не се занимава с политически, бизнес- или каквито и да е било други поръчки, а се съобразява единствено и само с предписанията на закона и събраните по делото доказателства.”

Говорителят на прокуратурата припомни, че подобни лозунги, като този, разпространен до медиите, са били издигнати и в град Пловдив в края на март т.г. С разрешение на пловдивския кмет е била дадена възможност на жители от Гълъбово да протестират срещу действията на прокуратурата.

Протестът е траял няколко дни, имало и опъната палатка в центъра на Пловдив с надписи срещу наблюдаващия делото прокурор и двамата следователи от Окръжен следствен отдел.

Запитан от “Старозагорски новини” дали някой от прокуратурата е разговарял с протестиращите, говорителят на институцията уточни: “Не е наша работа, ние работим с доказателства и се произнасяме по съответните актове. Като преценим, че има достатъчно доказателства, ще ги вкараме в съда. Оказване на влияние при нас е абсолютно неуместно. Едно лице, за да бъде уличено в извършване на престъпление, срещу него трябва да има доказателства. Ако няма, ако ще за това да лобира Барак Обама или който и да е световен политически фактор – няма какво да се повдигне като обвинение. Но в случая говорим за конкретни деяния на кмет, зам.-кмет, председател на ОБС, които са до такава степен конкретизирани, че няма нищо общо с някакви политически тъждения, натиск, влияние или каквото и да е било друго”, заключи Гавраилов.

Йовка НИКОЛОВА
Б.Р. Публикуваме казаното от говорителя на Окръжна прокуратура – Пловдив, за да не бъдем упрекнати в преиначаване на фактите или в тенденциозно отношение. Ние просто си вършим работата като медия и гражданите имат правото да знаят цялата истина.
-vvv

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн