Зърнопроизводители и животновъди недоволни от новоприет закон

STZAGORA.NET

Радослав Христов

“Нормално е нашата позиция да бъде коренно противоположна на мнението на управляващото мнозинство в парламента, но ние продължаваме да я отстояваме.” Това заяви пред “Старозагорски новини” председателят на УС на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗПБ) Радослав Христов по повод гласувания на второ четене закон за доходите на физическите лица, в който депутатите от ГЕРБ и “Атака” приеха, че евросубсидиите, които получават земеделските производители, са приход и следва да бъдат облагани с данък.

Според браншовика на зърнопроизводителите обаче тези средства им се отпускат от Европейския съюз за покриване на разходите по време на производствения процес и няма никаква логика част от тях да отиват индиректно в държавния бюджет. Христов съобщи, че от НАЗПБ са поискали мнението на двама икономически експерти и смятат в най-скоро време да атакуват решението на Народното събрание пред еврокомисията в Брюксел.

Динко Господинов

“Облагането с данък на европейските средства си е чиста проба финансиране на държавния бюджет от страна на Европейския съюз”, изрази категоричното мнение председателят на УС на браншовия съюз на животновъдите Динко Господинов. Според него само в 8 от 27 страни-членки се прилага такъв тип данъчно законодателство. Господинов определи гласуването на тези части от закона като опит за счетоводна манипулация и допълни, че най-малкото не е морално държавният бюджет да ползва източници на финансиране, на които няма изрично право, което да произлиза от европейското законодателство.

Според председателя на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова земеделските производители, които са регистрирани като физически лица, вече ще могат да доказват както разходите, така и приходите си. Те ще бъдат облагани на реалния си доход, подчерта шефката на бюджетната комисия в НС, която ги призова да събират копия от всички документи, които издават за оран, торове и други покупки, които правят в производствената си дейност. По този начин земеделският бранш ще излезе от сивия сектор.

Мира ГАБРОВСКА
-vvv

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн