Цветя и залесяване за Седмицата на гората

STZAGORA.NET

Областният управител Йордан Николов участва в мероприятията, организирани днес от Регионалната дирекция по горите – Стара Загора по случай Седмицата на гората. Той поднесе цветя пред паметника на митрополит Методий Кусев, разположен в подножието на старозагорския парк „Аязмото”, съобщиха от Пресцентъра на Областната администрация.

Днес се проведе и залесяване с горски фиданки в опожарената площ до село Дъбрава.

Паркът е създаден през 1895 г., когато дядо Методий инициира първата кампания по залесяването и превръща почти голия „Ахмак баир” в прекрасна градина с уникални за България дървесни видове, внесени от Ливан, Турция, Гърция, Испания и Италия. Днес паркът носи неговото име и осигурява на старозагорци чист въздух, красива природа, много зеленина, спортни площадки, алеи за разходки и движение на открито.

През Седмицата на гората, която беше открита тържествено на 4 април в Историческия музей в София, ще бъдат проведени и съвместни инициативи с неправителствени организации и сдружения в Стара Загора и региона по дейности, свързани с опазване на застрашени и защитени от Закона за защита на природата видове, информира директорът на Регионалната дирекция по горите инж.Петър Заяков.

Инициативата „Седмица на гората” е под мотото „Гората за хората” и ще продължи до 10 април. Представители на Областна администрация – Стара Загора ще се включат в първото символично засаждане на дръвчета в местността “Дъбрава”, част от проекта “EVN Горичка”. Събитието е по инициатива на EVN – България и ще се състои на 9 април 2011 г. от 11.00 часа.

Проектът „EVN Горичка’’ има за цел възстановяване на 30 декара горски фонд край „Дъбрава”, унищожен след опожаряване през 2007 г. В рамките на три години ще бъдат засадени общо 30 декара с дръвчета тип кедър. Инициативата се реализира със съдействието на Държавно горско стопанство – Стара Загора. Специалист от Държавно горско стопанство Стара Загора ще асистира на всички желаещи да посадят дръвче.
-

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн